Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Három hónap múlva tudni fogjuk, milyen technológiával célszerű megtisztítani a Holt-Tiszát
Szegeden 2020. augusztus 13. 20:45

Három hónap múlva tudni fogjuk, milyen technológiával célszerű megtisztítani a Holt-Tiszát

Közeledhetnek az álláspontok a gyálarétiek és a Klebelsberg-telepen élők között miután rövidesen elindul az az úgynevezett „PILOT projekt”, amelynek feladata az lesz, hogy a lehető legjobb megoldást alkalmazzák a Holt-Tisza itteni ágának kármentesítésére. Csütörtök este lakossági fórumon ismertették a terveket a szakemberek Klebelsberg-telepen.

Hirdetés

Minden hatósági engedély a kezünkben van ahhoz, hogy a jövő héten elkezdjük a teszteket, így körülbelül három hónap múlva már tudni fogjuk, mely eljárással tudjuk legjobban semlegesíteni a fenékiszapban lévő szennyeződéseket – mondta Kozák Péter az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a Klebelsberg telepen tartott lakossági fórum előtt. A Gyálai Holt-Tisza szennyezettsége ugyanis akut probléma, ennek oka a holtágban felhalmozódott üledék és az abban lévő szennyezőanyag koncentrációja.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság döntése értelmében előbb felmérik, milyen biológiai megoldással tudnák leghatékonyabban megtisztítani a két városrész házaihoz közel lévő vízszakaszt.

A holtág iszapjából több helyen mintát vettek, így részletesen feltárták annak minőségét és a szennyezés mértékét.

A holtág sorsának megoldásához vezető több évtizedes úton korábban ilyen részletességű és mélységű feltárás nem készült, mint a jelenlegi, de a korábbi mérési eredményeket is beépítettük a most induló eljárásba – mondta Kozák.

A vizsgálatok megállapították, hogy a szennyezést elsősorban olaj okozta jó néhány évvel ezelőtt, de némi fémet is kimutattak az iszapból vett minták. A helyzet nem olyan súlyos, mint ahogy sokan állítják, ugyanis talajszennyeződést nem mutattak ki a szakemberek, ugyanakkor a leghatékonyabb biológiai kezelést csak egy úgynevezett „PILOT projekt” lefuttatásával tudják kiválasztani.

Ennek lényege, hogy a holtág egy szakaszát leválasztják, kiszárítják, kilenc prizmát helyeznek a mederbe, amelyeket a kikotort iszapból építenek fel, és ezeket különböző biológiai tisztítási eljárásoknak vetik alá. Ezek az eltérő technológiák ugyanis különböző hatékonysággal semlegesítik a szennyezést, így három hónap múlva tudni fogják a szakemberek, melyik a legcélravezetőbb az itteni iszap esetében.

A mostani fórumot ugyan Klebelsberg-telepen tartották, de sok „ellenlábas” gyálaréti is eljött a tájékoztatóra. A két városrész lakosai sokat vitatkoztak eddig is azon, hogy egy ilyen projektet a Holt-Tisza mely szakaszán lenne célszerű lefolytatni, és a gyálarétiek nem tartják méltányosnak, hogy házaiktól néhány száz méterre lesznek a prizmák. Molnár Zoltánné, a Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület vezetője szerint megint ők húzták a rövidebbet, mert nem tudják, hogy milyen hatással lesz a környezetükre ez a három hónapos vizsgálat.

A klebelsbergi Csete Csaba azonban elégedett, és sokat vár a projekttől.

Azt mondja, 30 éve várnak az itteniek egy átfogó és végleges megoldásra, és a „PILOT projekt” azt jelzi, jó úton haladnak afelé, hogy teljesen megtisztuljon a holtág.

A rehabilitáció eredetileg vízgazdálkodási célú forrásból valósult volna meg 2,9 milliárd forintból, ám később a kormány hozott egy új határozatot, így a kármentesítési forrásból 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A most induló kiválasztási eljárást is ebből a keretből finanszírozzák. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gyálarét Holt-Tisza Klebelsbergtelep Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Ativizig Kozák Péter lakossági fórum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés