Kék hírek 2020. augusztus 13. 12:35

Nyáron van a legtöbb közlekedési baleset, és most nyár van. Tehát?

A szokásosnál is jobban oda kell figyelni az utakon!

Nyáron történik a legtöbb közlekedési baleset a magyar közutakon és külföldön is – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési osztályának vezetője csütörtök az M1-en.

Berzai Zsolt szerint ilyenkor sokkal többen ülnek autóba, feltorlódhat a forgalom, ugyanakkor az időjárás, a nagy meleg is hatással van az emberek szervezetére. Problémát okoz a gyorshajtás is, pedig valójában a magyar viszonyok között nem éri meg túllépni a sebességet, hiszen a kis távolságok miatt csak perceket lehet nyerni ezzel – mondta a rendőr.

A rendőrség azt tapasztalja, hogy javult a közlekedési morál az elmúlt időszakban Magyarországon, ami szerintük a sűrűbb ellenőrzéseknek, illetve az olyan új módszereknek is köszönhető, mint a civil autókból történő figyelések, mérések.

Berzai arról is beszélt, hogy bár szinte nem telik el úgy nap, hogy ne történne halálos baleset, összességében csökkent a számuk: idén eddig 80-nal kevesebb történt, mint 2019 azonos időszakában. A járvány miatti karanténos időszak alatt pedig lényegesen csökkent a közúti balesetek száma.

„Az irány jó, valami elindult, de ameddig egyetlen ember is értelmetlenül életét veszti a közutakon, úgy, hogy az megelőzhető lett volna, addig még van mit tenni” – mondta az ORFK balesetmegelőzési osztályvezetője, aki arról is beszélt, hogy

évente Magyarországon átlagosan 600-an halnak meg közlekedési balesetben, és a rendőrség azt szeretné elérni, hogy ez a szám 500 alá csökkenjen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!