Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. augusztus 12. 19:38 Forrás: MTI

Megújuló energia lett az eladatlan, lejárt sörből Ausztráliában

Rögtön a kezdésnél gondban vagyunk: hogyan lehet lejárt egy sör? Mit csinálnak a Bruce-ok?

Hirdetés

Az Adelaide-től nyugatra fekvő Glenelg szennyvíztisztójában a helyi sörkészítő üzemek több millió liter eladatlan, lejárt szavatosságú sörét megújuló energiává alakították át, hogy az elmúlt hónapokban energiát biztosítson a víztisztítás folyamatához.

A szennyvíztisztítóban a szerves ipari hulladékot szennyvíziszappal keverik, hogy biogázt állítsanak elő, amely a létesítmény energiaellátásának mintegy nyolcvan százalékát biztosítja.

Az elmúlt hónapokban azonban a sörkészletek beözönlése új szintre emelte az energiatermelést, amely havonta elérte a 654 megawattórát – közölte Lisa Hannant, az SA Water vállalat illetékese.

„Hetente mintegy 150 ezer liter lejárt sört felhasználva májusban rekordmennyiségű, 355 ezer 200 köbméter biogázt termeltünk, júniusban 320 ezer köbmétert, ami elegendő 1200 ház áramellátására” – mondta Hannant.

A koronavírus-járvány miatt Ausztráliában márciusban elrendelt kijárási korlátozások súlyos károkat okoztak a söriparnak. Májusban a Lion Beer Australia, az ország egyik legnagyobb sörgyára közölte, hogy kiürít 90 ezer hordót, mintegy 4,5 millió liter sört készleteiből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ausztrália sör áram biogáz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés