Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Október elsejétől akkorát rakétázhatunk, mint eddig még soha: másfél hónap alatt megveszünk Washingtontól egy komplett légvédelmi rendszert
Túl a városon 2020. augusztus 12. 17:11 Forrás: MTI

Október elsejétől akkorát rakétázhatunk, mint eddig még soha: másfél hónap alatt megveszünk Washingtontól egy komplett légvédelmi rendszert

Flakok, pá! Egymilliárdért bevásároltunk.

Hirdetés
Hirdetés

A szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá Budapesten. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld–levegő rakétarendszer szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-áig.

Benkő Tibor hangsúlyozta: hosszú, körültekintő munka végső szakaszához érkeztek.

Nézegessen elégedett aláírókat! (fotók: MTI/Balogh Zoltán)

Innen végképp a csodálatos távirati irodai tudósításé a szó a fölösleges betűszavakkal és fejtette ki fordulatokkal együtt:

„Szakembereik” számos országot kerestek fel, „számtalan lehetőséget vizsgáltak meg”, és végül úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok ajánlatát fogadjál el.

Kiemelte: Magyarország, a magyar kormány pontosan látja, mi történik a világban és Európában.

„Látjuk, hogy ez a béke, amiben élünk, rendkívül sérülékeny helyzet és állapot” – fogalmazott, hozzátéve: nemcsak a hagyományos fegyveres küzdelmek, hanem a hibrid hadviselés tekintetében is, amelyre példa a Krím-félszigeten történtek.

Mindemellett a koronavírus-járvány is kihívás elé állította, állítja az országokat – tette hozzá.

Benkő Tibor leszögezte: Magyarország eltökélt abban, hogy a legkorszerűbb, legmodernebb, leghatékonyabban alkalmazható eszközöket szerezze be.

Cél olyan képességet teremteni, amelyek a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálják – közölte a miniszter, aki elmondta: a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, ezen felül a katonák kiképzését is segíti majd.

David Cornstein elmondta, Magyarország és az Egyesült Államok között most a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO-kompatibilis, több más ország használja.

A nagykövet hangsúlyozta: minden kormánynak elsődleges felelőssége, hogy gondot viseljen az ország népének biztonságáért. Arról beszélt, hogy napjainkban „egy világháborúnak vagyunk részesei, tanúi”.

Ez a háború egy olyan világjárvány ellen zajlik, amelynek eredete Kína. Ha pedig Kína időben, megfelelő információkat adott volna, sokak életét meg lehetett volna megmenteni – jegyezte meg.

David Cornstein szerint a tanulság az lehet, hogy egy országnak mindig felkészültnek kell lennie.

Fontos, hogy egy ország légvédelmi rendszere az adott kor képességeinek és elvárásainak megfeleljen – emelte ki a nagykövet.

Elmondta, hogy a projekten több mint két éve kezdett el dolgozni a magyar honvédelmi miniszterrel.

A magyar kormányzat által végzett átvilágítás, gondos mérlegelés olyan szintű volt, hogy ennél körültekintőbb és gondosabb nem is lehetett volna. A magyar szakemberek minden országot meglátogattak, amely ilyen haditechnikai felszerelést gyárt, az Egyesült Államokban is több más gyártóval ismerkedtek meg – fejtette ki.

David Cornstein is hangsúlyozta: kívánsága, vágya, hogy Magyarországnak soha egyetlen rakétát se kelljen háborús helyzetben kilőnie.

„Azt kívánom, hogy Magyarország mindig maradjon a béke szigete” – fogalmazott az amerikai nagykövet.

Az amerikai nagykövetség az eseményen kiosztott sajtóanyagában elismerését fejezte ki a magyar kormány felé, hogy a magyar haderő modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytatja, amely növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre.

„Ez a beszerzés tovább mélyíti az országaink közötti kiváló biztonsági együttműködést” – fogalmaztak, hozzátéve: „ez, valamint a 2019-ben tető alá hozott Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA) az elmúlt évek olyan jelentős eredményeit jelentik, amelyek javítják mindkét ország és a térség hosszú távú biztonságát”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Benkő Tibor David Cornstein honvédség katonaság légvédelmi rakétarendszer

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés