Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 12. 07:30

Megvan az első színesbőrű női alelnökjelölt az Amerikai Egyesült Államok történetében

Az 55 éves Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje.

Hirdetés

Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltjének alelnökjelöltje – jelentette be kedden délután Delaware-ban kiadott közleményében Biden kampánycsapata. Az 55 éves szenátor, aki korábban ügyész volt Kaliforniában, az első színesbőrű női alelnökjelölt az Egyesült Államok történetében.

„Végtelen megtiszteltetéssel jelentem be, hogy Kamala Harrist, a dolgozó rétegek védelmének bátor harcosát és az állam egyik legnagyszerűbb szolgálóját választottam alelnökjelöltemnek”

– közölte Joe Biden az általa aláírt közleményben.

Biden kitért arra is, hogy Harris, még kaliforniai ügyészként, együttdolgozott Beau Bidennel, a várható demokrata elnökjelölt azóta elhunyt, idősebbik fiával. 

„Figyeltem, ahogyan szembeszálltak a nagy bankokkal, segítették a dolgozókat és védelmezték a nőket és a gyerekeket a rossz bánásmódtól”

– írta Biden.

Kamala Harris, aki 2017 óta szenátor a szövetségi kongresszusban, jamaicai és indiai bevándorlók gyermeke. Politikusként a Demokrata Párt balszárnyához sorolják. A közlemény szerint Harris Joe Bidennel együtt szerdán tart bemutatkozó és programadó beszédet.

Trumpnak persze nem tetszik

Donald Trump amerikai elnök először a Twitteren reagált a bejelentésre. Rövid videót tett közzé, amiben Harrist a többi között radikális baloldalinak nevezi, felidézve, hogy az elnökjelöltségért is harcba szálló politikusnő a kampányban a társadalombiztosítás államosítását és új adókat ígért.

„A lassú Joe és a hamis Kamala együtt tökéletes pár, Amerikának rossz”

– hirdette Trump által közzétett videó.

Ezt követően Trump keddi sajtókonferenciáján újságírói kérdésre szintén radikális baloldalinak nevezte Kamala Harrist. Felidézte a szenátornő szerinte agresszív viselkedését Brett Kavanaugh főbíró meghallgatásán. Felidézte azt is, hogy az előválasztások során Harris többször is rasszistának nevezte Bident és szerinte tiszteletlen volt vele.

Katrina Pierson, Trump kampánytanácsadója közleményt adott ki, amiben a többi között azt írta, hogy Harris

„vidáman magáévá tette a radikális baloldal elképzeléseit, több ezermilliárd dollárt kitevő új adók bevezetésére és az egészségbiztosítás Bernie Sanders által meghirdetett államosítására szólított fel”.

Pierson szerint Harris jelölése a

„bizonyíték arra, hogy Biden csak egy üres váz, ami a baloldal radikálisainak szélsőséges programjával van tele”.

A demokraták áradoznak

Percekkel azt követően, hogy Joe Biden bejelentette, hogy Kamala Harrist választotta alelnökjelöltjének, demokrata párti politikusok egész sora dicsérte, és történelminek minősítette a döntést.

Barack Obama volt elnök szerint Biden nagyon jól döntött. Harris

„ideális partner lesz ahhoz, hogy segítsen megküzdeni az Amerikát jelenleg és a következő években érő, igazi kihívásokkal”

– írta közleményében Obama, akinek Joe Biden az alelnöke volt.

Hillary Clinton, aki az Obama-kormányzat volt külügyminisztere és a demokraták elnökjelöltje volt 2016-ban, a Twitteren azt írta:

Harris már bizonyította, hogy milyen hihetetlen vezető és közszolga.

Los Angeles demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti, aki a Biden-kampány egyik társelnöke, kedves barátjának nevezte Kamala Harrist, és megjegyezte, hogy személyében a kisemberek igazi szövetségesre leltek a hatalom folyosóin.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Barack Obama demokrata Donald Trump Egyesült Államok Hillary Clinton Joe Biden republikánus választás Kamala Harris alelnök
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés