Túl a városon 2020. augusztus 11. 13:50 Forrás: MTI

Több mint derűlátás: a háztartások mindössze felének van két hónapra tartaléka egy felmérés szerint

A másik felének meg valószínűleg egy hónapra sincs...

Hirdetés
Hirdetés

A magyar munkavállalók mindössze felének van két hónapra elegendő tartaléka, míg a mostanában munka nélkül maradtak átlagosan három hónapra tartalékoltak be – derül ki a BNP Paribas Cardif és a Medián kedden közölt felméréséből. Az anyagi tartalékok jelentőségét azért emelték ki, mert a munkavállalók csaknem harmadát érintette a járványhoz kapcsolódó valamilyen típusú jövedelemcsökkenés.

A visszajelzések szerint tíz százalék vesztette el a munkáját, nyolc százalék csak részmunkaidőben dolgozhat, tizenegy százalék több feladatot kénytelen végezni a leépítések miatt, és a legkedvezőbb helyzetűek is legfeljebb öt hónapot vészelnének át bevétel nélkül. Mindezek következtében felértékelődik a külső segítség igénybevételének lehetősége. Erre a nehezebben átvészelhető időszakokban az emberek ötvenhét százaléka számíthat, elsősorban a családjától. Hitelfedezeti, vagy jövedelembiztosítása tizenhét százaléknak van.

– A tavalyi májushoz képest az ideiben munkanélküliség miatt megduplázódott a kárbejelentések száma, a harmadik negyedévben pedig akár a négyszeresére is nőhet – mondta a közlemény szerint Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif magyarországi vezérigazgatója. A BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014 óta készíti el a munkaerőpiaci felmérést 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: megtakarítás