Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 11. 10:12

Hány szélerőmű épül Magyarországon 2030-ig? Nulla

Legalább 1500 megawattnyi áramtermelő kapacitásról mondunk le ezzel a döntéssel.

Hirdetés

Mindez azért is „érdekes hozzáállás”, mert közben meg megduplázódhat 2030-ig az Európai Unióban telepített szélerőmű-kapacitás nagysága – írja a WindEurope iparági szervezet jelentése alapján a Portfolio. Magyarországnak jelenleg 330 megawattnyi szélerőmű-kapacitása van, ezzel az uniós rangsorban

  • Ciprust,
  • Luxemburgot,
  • Szlovákiát,
  • Szlovéniát és
  • Máltát

előzzük meg; Máltán egyáltalán nincsenek szélerőművek; Csehországnak és Észtországnak van körülbelül akkora szélerőmű-kapacitása, mint hazánknak.

Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve szerint új szélerőműveket 2030-ig biztosan nem építünk, ami megvan azokat üzemeltetjük, illetve az élettartamukat hosszabbítjuk meg. És ennek is örülnünk kell, ugyanis az említett klímatervünk első változatában 2030-ig leszereltük volna ezeket az erőműveket, azaz teljesen eltűnt volna a szélenergia hasznosítsa hazánkban.

„A szélenergia ki nem használt lehetőséget jelent Magyarország számára az Európai Bizottság magyar kormányzati terveket értékelő tavaszi jelentése szerint, és ez egybevág a témában legutóbb született meghatározó tanulmány megállapításaival is. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) 2019-es tanulmánya a hazai nagykereskedelmi villamosenergia-piac és ellátásbiztonság 2030-ig várható alakulását modellezi, illetve elemzi különböző erőművi forgatókönyvek mentén. Eszerint 2030-ra a hazai elméleti potenciált és más szempontokat is figyelembe véve 2030-ra Magyarországon akár 1500–2500 megawattra is emelkedhetne a beépített szélerőmű-kapacitás.”

De biztosan nem fog.

2019-ben a Magyarországon termelt villamos energia 2,15 százaléka származott szélerőművekből, míg az ország fogyasztásának 1,56 százalékát fedezte a szélenergia. A legutolsó szélerőmű azonban a 2010-es évek elején épült itthon, azóta ilyen célú beruházás nem kapott engedélyt.

Azért is furcsa ez a hozzáállás, mert a koronavírus-járvány legrosszabb időszakában noha számos európai országban huszonöt százalékkal zuhant a villamosenergia-felhasználás, és miközben a nukleáris és gázos alapú termelés alacsonyabban alakult – nem beszélve a szénről –, addig a szélenergia előretört. Az Európai Unió 2020 első hat hónapjában rekord mennyiségű szélenergiát termelt, így az időszak során a teljes európai villamosenergia-felhasználás körülbelül tizenhét százalékát a szélerőművek termelése fedezte, az ágazat számára különösen kedvező időjárási viszonyokat hozó februárban pedig ez az arány huszonnégy százalék volt. A napenergiával és a többi megújulóval együtt pedig a szélenergia már az EU áramtermelésének nagyobb részét adta az első félévben, mint a fosszilis források együttesen.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áramtermelés szélenergia szélerőmű Nemzeti Energia- és Klímaterv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés