Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. augusztus 10. 14:38

Mi ez a fekete bogár, ami Szeged több pontján is megjelent? Egy poloskaféle

Szárnyashangya? Büdösbogár? Minipoloska? A lényeg, hogy apró, a lazábban szőtt szúnyoghálón is bemászhat, de a kis réseket biztosan megtalálja az a rovarfajta, ami a napokban ellepte az országot és azon belül Szegedet is.

Hirdetés

Ezúttal nem hibás senki, az apró, de a mennyisége miatt rémisztőnek ható rovar nem más, mint a nyírbodobács (Kleidocerys resedae, angolul Birch Catkin Bug). Nem is fekete, inkább barna a színe. Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában honos.

A nyírbodobács a bodobácsok (Lygaeidae) családjába tartozik, ez a család pedig a poloskák (Heteroptera) alrendjének tagja. Arról, hogy a nyírbodobács egy poloskaféle, bárki meggyőződhet, ha összenyom egyet, majd megszagolja a kezét: ugyanazt az émelyítően büdös szagot lehet érezni, mint a szokásos poloskaféléknél.

Szegeden, főként Újszegeden többen panaszkodtak a Facebookon amiatt, hogy nagy mennyiségben tűntek fel az ablakok párkányain, és könnyen bejutottak a lakásokba is. Ugyanúgy, mint a poloskák, a nyírbodobács is kedveli a kellemes meleget, ezért késő délután a házak még napsütötte, melegebb falait választják, illetve az ablakok, ajtók környékét, ahonnan meleg levegő és fény is árad.

Egy „műtermi” fotó a nyírbodobácsról, sokkal jobb annál, mint, amit mi tudtunk készíteni. Valójában szép ez a rovar

A tűző napon elpusztulhatnak, alacsonyabb hőmérsékleten pedig hibernálódnak, dermedten fekszenek. A megfigyeléseken alapuló statisztikák szerint március és november között a legaktívabb, de leginkább a májust, júniust, augusztust és a szeptembert kedveli.

Négy alfaja ismert, a Kleidocerys resedae flavicornis, a Kleidocerys resedae fuscomaculatus, a Kleidocerys resedae geminatus és a Kleidocerys resedae resedae, ez utóbbi, a nyírbodobács, amit 1797-ben írt le először Georg Wolfgang Franz Panzer német botanikus és entomológus.

Az agrárszakemberek szerint a bodobácsok nem kártevők, igaz – fajtájuktól függően – szeretik a nyírfa virágját és nedvét, a hársfa termését, a mályvaféléket, a papsajtot, az akácot, a cukorrépát, a padlizsánt, a földiepret és rebarbarát, de

fontos feladatuk eltüntetni a korhadó növényi részeket és a rovarok, csigák, hernyók tetemeit is, így végtére is hasznosak.

Csak, hát kellemetlen a megjelenésük a lakásban.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: invázió rovar nyírbodobács poloskafélék
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés