Túl a városon 2020. augusztus 10. 13:46 Forrás: Privátbankár.hu

Folyamatosan emelkedik a 40 év alattiak aránya a fertőzöttek között

Április és július között megháromszorozott a 40 év alattiak aránya a fertőzöttek között. Júliusban a fertőzöttek csaknem fele ebből a korosztályból kerül ki. Ennek egyik oka a külföldi utazás.

Júniusban a 60 éves, vagy annál idősebbek körében jelentősen csökkent a fertőzések száma, ez minden bizonnyal az intézményi fertőzések megszüntetésének köszönhető. Júliusban az összes fertőzöttek közül csupán 17 százalék tartozott ehhez a korosztályhoz.

Ezzel szemben a 40 éven alattiak száma jelentősen megugrott.

Ez a Semmelweis Egyetem által, országos adatok alapján végzett elemzésből derült ki, amelyet a privatbankar.hu szemlézett.

A magyar koronavírus-fertőzöttek korcsoportok szerinti megoszlása
(Forrás: Semmelweis Egyetem)

A fiatalabb korosztály jobban viseli a betegséget, nem szenvednek annyira tőle, igaz a szervezetüket szintén megterheli a vírus, de ritkábban van szükségük kórházi ellátásra.

Mint kiderült a fertőzöttek közül közvetlenül a megbetegedésük előtt sokan jártak külföldön, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, kollégájukkal, aki külföldi utazásból tértek haza. Éppen ezért hazánkban jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus.

A Semmelweis Egyetem továbbra sem javasolja a külföldi utazást. Akinek azonban halaszthatatlan elfoglaltsága van a határon túl, annak azt tanácsolják, kövesse az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában gyűjtött, feldolgozott és teljesen nyilvános adatokat, mert a még zöld jelzéssel bíró országokon belül is nagy eltérések lehetnek régiónként.

Külföldi utazás után nem ajánlott az idősebb hozzátartozók felkeresése, mivel az ő esetükben a betegség lefolyása jellemzően jóval súlyosabb.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fertőzés járvány koronavírus Semmelweis Egyetem