Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 8. 12:50

Kezdődik a parlagfűszezon, az allergiásoknak már lehetnek tüneteik

Sőt, akár már vasárnap erős tüneteket tapasztalhatnak a parlagfűtől szenvedők – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Hirdetés

A tünetek enyhítésére fontos a gyógyszeres kezelés, illetve a szakemberek tanácsainak betartása – javasolja az NNK. Magyarországon mintegy 2 millióan szenvednek a gyomnövénytől.

A polleninformációs előrejelzés szerint szombaton még közepes, vasárnap viszont magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja.

A parlagfű pollenkoncentrációja általában augusztus végén vagy szeptember elején tetőzik, a pollenszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.

Szigeti Tamás az NNK levegőhigiénés szakértője azt mondta az M1-en, hogy az Amerikából a 20. század elején behurcolt növény virágporában lévő fehérje váltja ki az allergiás reakciókat. A parlagfű pollenje jól terjed a szélben, ezért is ilyen „hatékony”.

Az NNK pollennaptárjában lehet tájékozódni az országos pollenhelyzetről. És van egy riasztási rendszer is, ahol egy térképen figyelhető meg a pollenkoncentráció az ország egyes területein.

A parlagfű irtása kötelező

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírságot róhat ki kül- és belterületen a gondatlan telektulajdonosoknak. Nem érdemes kockáztatni, mert a hatóság tavaly 3336 alkalommal összesen mintegy 161 millió forint értékben büntetett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: allergia Nemzeti Népegészségügyi Központ parlagfű
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés