Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. augusztus 8. 12:35

Így szívat a kormány: 74 milliárd forint támogatást veszít Magyarország a sorosozás miatt

Hétmilliárd forint, a civil szervezeteknek járó, a norvég alaptól érkező támogatás szétosztásáról nem dönthetne a kormány, ezért bosszúból a maradék 67 milliárdról is lemond a kabinet.

Hirdetés

Összesen 7 milliárd forint támogatáshoz nem jut hozzá már 6 éve több magyarországi civil szervezet, és 67 milliárdhoz a magyar adófizetők, mert a kormány fizetett politikai aktivistáknak minősítette a civileket. Egészen konkrétan még 2014-ben Orbán Viktor a tusnádfürdői szabad egyetemen beszélt erről, azóta a kormány akadályozza a pénzek szétosztását.

A Népszava írta meg, hogy Magyarország 2014 és 2020 között összesen 215 millió eurót, 74 milliárd forintot bukott eddig. A kormány érve az, hogy „Soros”, mert szerintük Soros György osztja a pénzt a civilek között, és amíg így van, addig ezt inkább megakadályozzák. Még akkor is, hogy így az állam is bukik 67 milliárd forintot.

Az ügy azért is furcsa, mert a 74 milliárd 10 százalékát kapnák közvetlenül a civil szervezetek, a pénz 90 százalékáról eddig is a kormány döntött, és az jobbára nem a civileknek ment.

Az RTL híradójának Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ha Soros György osztja a pénzt, azt ők nem tekintik objektívnek.

Csakhogy Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány elnöke az RTL-nek azt mondta: mindenhol az a gyakorlat, hogy a támogatók választanak ki egy kormánytól független, a civil szektorhoz közel álló szervezetet, pályázati úton, ez osztja szét a pénzt.

A Norvég Civil Alap és az EGT Alap lényege, hogy Norvégia, Izland és Liechtenstein nem uniós országok, de hozzáférnek az uniós piachoz, tagjai az Európai Gazdasági Térségnek, ezért vállalták, hogy támogatásokat osztanak az unió szegényebb országainak, köztük Magyarországnak. Hazánk egyébként az egyetlen, amely nem hívja le ezeket a pénzeket a civil szervezetek és a kormány közötti vitára hivatkozva.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: civil szervezet EGT Alap Gulyás Gergely norvég alap Norvég Civil Alap Orbán-kormány Soros György
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés