Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Akkor most tényleg nem biztos, hogy lesz egész életre szóló védőoltás a koronavírus ellen?
Szegeden 2020. augusztus 7. 19:57 Forrás: Szeged Televízió

Akkor most tényleg nem biztos, hogy lesz egész életre szóló védőoltás a koronavírus ellen?

Jelenleg ez tűnik valószínűbbnek. Számos kutatás keresi a megfelelő oltást, ami lehet, olyan lesz, mint az influenza elleni: akár évről évre is be kell adassuk magunknak.

Hirdetés

Szegedi tudósok arra hívták föl a figyelmet, hogy többféle vakcinával is kísérleteznek és ezek hatásmechanizmusa nagyon eltérő. A legújabb tudományos közlemények szerint mégiscsak van statisztikai összefüggés a BCG-oltás és a kisebb fertőzöttség között, bár ennek biológiai hátterét még nem ismerjük.

Több oltóanyag már a klinikai tesztek szakaszában van, azaz embereken próbálják ki tömegesen. Legalább nyolc hatóanyaggal kísérleteznek, de ezek hatásmechmanizmusa is eltérő, nagyjából három csoportba sorolható. A hagyományos vakcinák legyengített vagy elölt vírust tartalmaznak, a COVID ellen ilyeneket is fejlesztenek.

Új lehetőségként laboratóriumban is elő lehet állítani a vírus emberi ellenanyagát. Ha ezt beadják egy súlyos betegnek, akkor nem vakcinaként, hanem orvosságként működik, elpusztítja a vírusokat és jelentősen javítja az állapotát.

Az SZTE Orvosi Biológiai Intézet vezetője szerint minden védőoltásnak lehetnek mellékhatásai vagy okozhat a betegségre jellemző tüneteket. Ezt ilyen gyors fejlesztés mellett nehéz minimalizálni.

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő járvány koronavírus pandémia Szeged Televízió Szegedi Tudományegyetem SZTE világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés