Szegeden 2020. augusztus 7. 15:36

Elkóborolt tarajos sült találtak a szegedi vasutasok, a vadaspark befogadja

Sünnek túl nagy, borznak túl tüskés volt az az állat, amely egy júniusi este bukkant elő a szegedi Rendező pályaudvaron. A különös jövevényt észlelő két vasutas azonban nem jött zavarba, és befogták a mi vidékünkön meglehetősen ritkán előforduló állatot.

Baksa Ottó és Horváth Zoltán sok állatott látott már kóborolni a Rendező pályaudvar környékén - így megfordult itt már őz, róka és nyúl is –, de amit három hete láttak a fűtőház melletti olajos hordóknál, az számukra is egészen különleges élmény volt. 

A járműszerelők ugyanis egy tüskés állatot pillantottak meg, amint igyekezett kereket oldani előlük. Végül bekerítették, majd egy dobozba terelték a mintegy 60 centi hosszú tarajos sült. Bár egyikőjük se látott még élőben ilyen állatot, de bizonyára figyeltek biológia órán vagy fakultáción (esetleg ügyesen használták a Google keresőt), ugyanis azonnal tudták, hogy egy, a régiónkban nem honos fajjal van dolguk.

A hír gyorsan eljutott Veprik Róberthez, a Szegedi Vadaspark vezetőjéhez, aki intézkedett. Néhány napon belül hozzájuk került az állat, és azonnal karanténba is helyezték a főként Afrikában honos rágcsálót. Az igazgató a tarajos sül bemutatásakor elmondta, hogy ez az állat földbe ásott otthonából jár élelmet keresni, és főként magvakkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel táplálkozik. A Szegeden befogott példány meglehetősen visszahúzódó, de azért nem árt távolságot tartani tőle, mert néha az oroszlánok is pórul járnak, ha rátámadnak. A tarajos sül ugyanis felfújja magát, a hátán felállnak a tüskék, melyek kellemetlen perceket okoznak a nagymacskáknak is. Veprik elmondta, hogy általában tarajos sültől elszenvedett sérülések után támadnak rá az emberre is az oroszlánok, ugyanis sebesülésük miatt olykor a lassú, védekezni kevésbé képes zsákmányra is ráfanyalodnak.

Szerencsére a két szegedi vasutas nagy szakértelemmel közelített az állathoz, így senki se sérült meg a befogáskor. Valaha egyébként élt már tarajos sül a Szegedi Vadasparkban, de évek óta hiányzik ez a faj a gyűjteményből. Most úgy tűnik, hogy a véletlennek köszönhetően újra láthatják a szegediek ennek a különleges állatnak egy példányát. Egyelőre azonban nem látogatható a jól eldugott helyen tartott állat, ugyanis még vizsgálatok várnak rá.

Először a nemét kell megállapítani, utána megpróbálnak egy olyan chip nyomára bukkanni a testén, ami elárulná, honnan szökött meg. Ha nincs ilyen rajta, akkor továbbra is csak találgatni lehet, hogy miként került a szegedi Rendező pályaudvar környékére. Veprik Róbert szerint ha valaki hobbiállatként tartotta, akkor vagy megunta és szélnek eresztette, vagy rosszul zárta el, így meg tudott szökni a kis tüskés.

Nevet egyelőre nem kapott az állat, viszont az étvágya kifejezetten jó, amit az is jelez, hogy sok kukoricát és zöldséget elropogtatott, mielőtt az újságírók hada el nem kezdte fotózni és filmezni. A nagy nyilvánosságot a körülményekhez képest jól viselte, igaz a kis udvara hátsó részéből nem szívesen mozdult ki. Ezek az állatok általában 8-10 évig élnek, de ennek a példánynak egyelőre nem tudták megállapítani a korát.

Érdekesség még, hogy a visszahajló horgokkal sűrűn tűzdelt tüskék lazán ülnek az állat bőrében és azonnal leválnak, amint egy másik állat húsával érintkezésbe kerülnek. Ilyenre a Vadasparkban egyelőre még nem volt példa, de néhány tüskét azért már elhullajtott az állat.

Veprik Róbert azt mondta, reméli, rövidesen a Vadaspark látogatói is megnézhetik a tarajos sült, de lesz egy ennél is nagyobb szenzáció is a közeljövőben, ugyanis rövidesen megérkezik hozzájuk az első orrszarvú.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark tarajos sül vasutas