Hirdetés
Ziccer 2020. augusztus 7. 11:31

Lázár János: rossz térfélen – Ceglédi Zoltán jegyzete

Lehetne úgy, hogy a teniszezők intézik a tenisz ügyét, a fideszes politikus pedig a Fidesszel kezd valamit.

Hirdetés

Biztos én vagyok a kivétel.

Nézem-hallgatom a hírt, amelyben Sávolt Attila korábbi magyar bajnok teniszező, egyben a jelenlegi legeredményesebb játékos, Fucsovics Márton edzője éppen feltiszteli Lázár Jánost. Talán csak engem zavar. Sávolt a volt hódmezővásárhelyi polgármestert / fideszes frakcióvezetőt / a „valódi” kormányzás felelősét / hazabuktatott (Rogán győzött) influenszert méltatja. Szerinte Lázár János személye „megnyugvást hozott a tenisztársadalomban, és az elnökség az elnök személyén túlmenően is pozitív jövőképet vetíthet elő”. Illusztrációnak az épp szélesen telefonozó Lázár, vonalas készülék kagylójába mosolyog bele, szinte hallod, hogy „szervuszminiszterelnökúr, köszönömminiszterelnökúr”.

Haló, itt ez mindenkinek oké?

Nem vagyok teniszező. Ahogy Lázár János sem. A Rapcsák táskáját hordozó fiatal titkárból az Orbánra is veszélyessé vált kormánytagig növekedő Lázárról amolyan hatékonysági szempontok alapján sokféle méltatást lehetne írni – de ebben bízvást nem a tenisz kapna főszerepet. Mai csodálóinak egyébként pont ez nem jön át: aki a „jövő lázárjánosa” pózban tetszeleg, mindig elfelejti azt a részt, amikor Lázár a Helsinki Bizottságnál gyakornok, meg nagyon komoly antiszegregációs programot ver át a városán. Nem azzal kezdte, hogy beleírta a táblázatba a gonoszságait. Előbb tanult és tapasztalt.

De, megint mondom, nem teniszt. Az esetleges szabadidős ütögetés, lötyögés ugyanúgy nem releváns, mint a Nemzeti Sport megfelelő oldalainak tanulmányozása. Lázár János azért lett a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, mert még (már, ismét) relevánsnak tűnő kormánypárti politikus, és főleg mert Orbán Viktor megengedte. Nem véletlen, hogy az MTSZ előző elnöke a szintén fideszes képviselő Szűcs Lajos volt. Ezeket a szervezeteket régről ismert rutin mentén politikusok kezébe helyezik, abban bízva, ami a képen van.

Hogy majd tudnak telefonálni a megfelelő helyre.

De ezt miért, mikor fogadtuk el? Mikor lett oké? Nem az volt a rendszerváltás egyik deklarált célja, hogy végre ne az elvtársak üljenek be ezekbe a székekbe? Tényleg nemzetkarakterré akarjuk betonozni, hogy a sportszövetségek élére is szervilisen főállású politikus kádereket rakunk? Simán leléptették Hegedűs Csabát, hogy Németh Szilárd vezesse a birkózókat. Kocsis Mátéval a kézilabda fordult bukóba. Szó se róla, ha saját kerületét kellett megrövidíteni, akkor a másik oldalon jutott pénz a kézilabdára.

Biztos én vagyok a naiv kivétel, de azt gondolnám, hogy ezeknek az embereknek már most is faltól-falig munkájuk van. Sőt, ezt várnám, mivel mi fizetjük. Azt gondolnám, hogy Lázár Jánosnak a képviselői munka, és mellette a kormánybiztosság (ő a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, korábban még a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos is volt), meg az influenszerkedés már épp eléggé kitölti a napjait. Ha nem, úgy bizonyára akadna képviselői feladat is elég – ha csak azt nézem, hogy az előző ciklusban 449 felszólalása volt, ebben pedig eddig 2, van hova fejlődni. Ekkora különbséget nem magyaráz a tény, hogy már nem miniszter.

Lázár János nem teniszező, és nem is a hideg bizniszvilágból érkező, racionalizáló üzletember. Mert azt kéne egyébként tenni, válságmenedzsment kell: elődje, a szintén fideszes politikus teniszszövetségi elnök regnálása végére többmilliárdos hiány gyűlt össze. De Lázár már egyetemista kora óta, 25 éve a politikában mozog – igen, sikeresen, igen, tehetségesen. Lehetne úgy, hogy pont ezeket a posztokat körömszakadtunkig védjük a politikusoktól, hogy komolyan vesszük azt, amiért a magyarok harminc éve véget vetettek az állampárt uralmának. Így is jön vissza mindenhol, a fene egye meg, van már megint állami előkóstoló a könnyűzenéhez, az irodalomhoz is, ahol a három T csak annyiban módosult, hogy tiltás helyett néha elég megölni körülötted a piacot. Meg persze nagyon is hagyományosan betiltani előadókat az állami tévében, kitiltani az állami rádiókból. A normalitás kis maradékai lehetnének azok a helyek, ahol még nem a fideszesség a legfontosabb – hanem például az, hogy mit tudsz a teniszről és a teniszszövetségről. Lehetne úgy, hogy ezek a közösségek nem invitálják és nem üdvözlik a „bekötött” politikust, hanem megköszönik, ha segít, de saját kebelükből választanak vezetőt.

Lázár János pedig koncentrálhatna eredeti projektjére: a történelem első olyan fideszes miniszterelnök-jelöltjének felépítésére, akit nem Orbán Viktornak hívnak.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet Lázár János Magyar Tenisz Szövetség tenisz vélemény