Túl a városon 2020. augusztus 6. 16:00 Forrás: mti

„Elég a sumákolásból” - valós statisztikai adatokat követel az MSZP

Az embereknek joguk van a valós statisztikai adatok megismeréséhez - hangsúlyozta Komjáthi Imre MSZP-alelnök csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

„Elég a sumákolásból, elég a parasztvakításból” - mondta az ellenzéki politikus, hozzáfűzve: nem telik el úgy nap, hogy valamelyik kormányzati szereplő ne állna ki azzal, hogy milyen sikeresen kezelték a járványhelyzetet és milyen sikeres a magyar gazdaság. Ezt azonban nemcsak a tények cáfolják, hanem az állami hivatalok is - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy kedden Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt közölte: a munkahelyteremtő támogatásoknak köszönhetően 25 ezerrel többen találtak állást.

Mindeközben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi gyorsjelentésében 376 ezres munkanélküliségről számolt be - jelezte Komjáthi Imre, hozzátéve: a Központi Statisztikai Hivatal pedig azt közölte: az áprilisi-júniusi időszakban 214 ezres volt a munkanélküliség, és júniusban - májushoz képest - 25 ezerrel nőtt az álláskeresők száma.

A kormány elkésett, az elégtelen gazdaságvédelmi intézkedések miatt pedig százezrek vannak munka nélkül - fogalmazott a szocialista politikus. Közölte: az MSZP ez ellen küzd, ezért a szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel közösen dolgozták ki javaslataikat, köztük azt, hogy az álláskeresési járadék legalább 9 hónapig járjon és minimum nettó 100 ezer forint legyen; továbbá a bértámogatás a teljes kieső bér után járjon, s annak 80 százalékát adják oda a dolgozóknak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP munka munkanélküliség statisztika