Művház 2020. augusztus 6. 15:47

Új szelek fújnak a Kövér Béla Bábszínházban

Képriport
Változatos programokkal, megújul műsorstruktúrával és imázzsal várja nézőit a Kövér Béla Bábszínház. Ráadásul augusztus végén egy különleges fesztivállal is kedveskednek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az előadás akkor indul, amikor elkezdjük megálmodni, de nem akkor fejeződik be, amikor túl vagyunk a bemutatón – kezdte sajtótájékoztatóját Kövér Béla Bábszínház nemrégiben kinevezett új igazgatója, Kiss Ágnes. Ezzel saját maga, és a rá bízott intézmény új szemléletét igyekezett röviden összefoglalni, ugyanis szinte minden változni fog a következő hónapokban, és ez a folyamat legalább öt évig tart, ameddig az új igazgató kinevezése szól.

Megújul például a bábszínház Facebook oldala és weboldala, átalakítják a színház fogadó terét, a nézőtérre pedig olyan magasító párnákat tesznek, melyek segítségével a hátul ülők is jobban láthatják majd a színpadot. A társulat tagjait arra ösztönzik majd, hogy minél több helyen szerezzenek tapasztalatot, így dolgozhatnak más színházakban, vállalhatnak szinkronizálást, de maga a bábszínház is nagy hangsúlyt fektet a továbbképzésre. Kiss Ágnes szerint ugyanis minél több tapasztalatot szereznek a művészei máshol, annál inkább be tudják építeni azokat a saját produkcióikba.

Új művészeti vezetője van a bábszínháznak Schneider Jankó személyében, aki ma a magyarországi bábszakma egyik legjobb rendezője. Kiss és Schneider tandemje a garancia arra, hogy az igazgatói pályázatban foglalt ambiciózus tervek már akár az idén is teljesüljenek. Ebben például szoros együttműködést ígért az igazgató a többi szegedi színházzal és művészeti egyesülettel. Szoros a kapcsolat például a Szegedi Nemzeti Színházzal, valamint a Szegedi Szabadtéri Színházzal, amit az is jelez, hogy A százéves kislány című darabban játszik majd Fekete Gizi, az augusztus utolsó napjaira tervezett SZINkópé Fesztivál koprodukciós partnere pedig a Szegedi Szabadtéri lesz.

A nyitóképre kattintva nézzék meg Iványi Aurél által készített képgalériát

Kiss Ágnes ismertette az évadra tervezett bemutatókat is.

Sok köztük a szegedi kötődésű darab.

Bemutatják például Darvasi László egy meséjét, lesz Szeged környéki gyűjtésekből összeállított karácsonyi bábjáték, de annak a Gimesi Dórának a darabját is bemutatják, aki szintén rendelkezik szegedi gyökerekkel. Szintén jól ismert a Tisza partján Szirtes Edina Mókus neve, akit a Rókus Mókus című darab zenéjének megírására kértek fel, és a neves muzsikus, énekes zeneszerző igent mondott erre.

Természetesen nagyon számít a bábszínház a bérletesekre, és abban bíznak a munkatársak, hogy a kedvező áron kínált jegyek bevonzzák a kicsiket, a pedagógusokat, a szülőket és akár a nagyszülőket is. A jegyek 1200 forintba kerülnek majd, a három előadást tartalmazó óvodás bérlet 3 ezer forintba, a négy előadásos iskolás bérlet 4 ezer forintba kerül. Lesz csöppségek bérlet is, amely birtokában két előadás tekinthető meg, ennek ára 2 ezer forint lesz.

Az évad előadásai a következők lesznek:

október 11. Tiszavirág (Vészits Andrea- Kiss Ágnes)
október 18. A 3 emeletes mesekönyv (Darvasi László - Somogyi Tamás)
november 8. A kis szobalány (Otfried Preubler - Schneider Jankó)
november 29. Lakjatok mi szívünkben – karácsonyi bábjáték
február 7. Rókus Mókus (Spergel Anna- Szirtes Edina Mókus)
február 14. A százéves kislány (Gimes Dóra – Veres András – Fekete Gizi)
május 2. A csodafa (Marianne Pncelet – Nagy Viktória Éva – Szegedi Szimfonikusok)

Augusztus 29-én és 30-án rendezik meg a SZINkópé Fesztivált,

amely eredetileg a Szegedi Ifjúsági Napok társrendezvénye lett volna, de mivel a járványhelyzet miatt idén elmaradt a SZIN, csak a „kistestvér” rendezvényit élvezheti a közönség az újszegedi Erzsébet Ligetben. Az itt található Újszegedi Szabadtéri Színpadon láthatja majd a közönség azt a hat előadást, melyek többsége vendégprodukció. Lesznek igazi csemegék a programban, így például Szegeden igen ritkán látható és hallgató Rutkai Bori Bandája, amely a szombati nap zárásaként lépnek színpadra. A két nap alatt állandó helyszíneken szórakozhatnak majd kicsik és nagyok. Ezek mind a ligetben lesznek, és szintén rengeteg meglepetéssel szolgálnak majd. Az előadások ingyenesek, de jegyet az újszegedi szabadtéri jegypénztáránál kell igényelni.

A SZINkópé Fesztivál előadásai
augusztus 29., szombat:

9 óra Óriásbábos zenés menet a szegedi bábszínházzal a Széchenyi térről buborékok kíséretében
10 óra A székely menyecske meg az ördög – vásári bábelőadás Fabók Mancsi Bábszínháza
16 óra Horgászni Tilos! - vásári előadás Tintaló Társulás
19 óra Rutkai Bori Bandája – gyerekkoncert

augusztus 30., vasárnap
10 óra Vitéz László – vásári előadás Pályi János
16 óra Pulcinella kertészkedik – vásári bábelőadás Ziránó Színház
19 óra Eszterlánc mesezenekar - gyerekkoncert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiss Ágnes Kövér Béla Bábszínház