Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. augusztus 6. 15:47

Új szelek fújnak a Kövér Béla Bábszínházban

Képriport
Változatos programokkal, megújul műsorstruktúrával és imázzsal várja nézőit a Kövér Béla Bábszínház. Ráadásul augusztus végén egy különleges fesztivállal is kedveskednek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hirdetés

Az előadás akkor indul, amikor elkezdjük megálmodni, de nem akkor fejeződik be, amikor túl vagyunk a bemutatón – kezdte sajtótájékoztatóját Kövér Béla Bábszínház nemrégiben kinevezett új igazgatója, Kiss Ágnes. Ezzel saját maga, és a rá bízott intézmény új szemléletét igyekezett röviden összefoglalni, ugyanis szinte minden változni fog a következő hónapokban, és ez a folyamat legalább öt évig tart, ameddig az új igazgató kinevezése szól.

Megújul például a bábszínház Facebook oldala és weboldala, átalakítják a színház fogadó terét, a nézőtérre pedig olyan magasító párnákat tesznek, melyek segítségével a hátul ülők is jobban láthatják majd a színpadot. A társulat tagjait arra ösztönzik majd, hogy minél több helyen szerezzenek tapasztalatot, így dolgozhatnak más színházakban, vállalhatnak szinkronizálást, de maga a bábszínház is nagy hangsúlyt fektet a továbbképzésre. Kiss Ágnes szerint ugyanis minél több tapasztalatot szereznek a művészei máshol, annál inkább be tudják építeni azokat a saját produkcióikba.

Új művészeti vezetője van a bábszínháznak Schneider Jankó személyében, aki ma a magyarországi bábszakma egyik legjobb rendezője. Kiss és Schneider tandemje a garancia arra, hogy az igazgatói pályázatban foglalt ambiciózus tervek már akár az idén is teljesüljenek. Ebben például szoros együttműködést ígért az igazgató a többi szegedi színházzal és művészeti egyesülettel. Szoros a kapcsolat például a Szegedi Nemzeti Színházzal, valamint a Szegedi Szabadtéri Színházzal, amit az is jelez, hogy A százéves kislány című darabban játszik majd Fekete Gizi, az augusztus utolsó napjaira tervezett SZINkópé Fesztivál koprodukciós partnere pedig a Szegedi Szabadtéri lesz.

A nyitóképre kattintva nézzék meg Iványi Aurél által készített képgalériát

Kiss Ágnes ismertette az évadra tervezett bemutatókat is.

Sok köztük a szegedi kötődésű darab.

Bemutatják például Darvasi László egy meséjét, lesz Szeged környéki gyűjtésekből összeállított karácsonyi bábjáték, de annak a Gimesi Dórának a darabját is bemutatják, aki szintén rendelkezik szegedi gyökerekkel. Szintén jól ismert a Tisza partján Szirtes Edina Mókus neve, akit a Rókus Mókus című darab zenéjének megírására kértek fel, és a neves muzsikus, énekes zeneszerző igent mondott erre.

Természetesen nagyon számít a bábszínház a bérletesekre, és abban bíznak a munkatársak, hogy a kedvező áron kínált jegyek bevonzzák a kicsiket, a pedagógusokat, a szülőket és akár a nagyszülőket is. A jegyek 1200 forintba kerülnek majd, a három előadást tartalmazó óvodás bérlet 3 ezer forintba, a négy előadásos iskolás bérlet 4 ezer forintba kerül. Lesz csöppségek bérlet is, amely birtokában két előadás tekinthető meg, ennek ára 2 ezer forint lesz.

Az évad előadásai a következők lesznek:

október 11. Tiszavirág (Vészits Andrea- Kiss Ágnes)
október 18. A 3 emeletes mesekönyv (Darvasi László - Somogyi Tamás)
november 8. A kis szobalány (Otfried Preubler - Schneider Jankó)
november 29. Lakjatok mi szívünkben – karácsonyi bábjáték
február 7. Rókus Mókus (Spergel Anna- Szirtes Edina Mókus)
február 14. A százéves kislány (Gimes Dóra – Veres András – Fekete Gizi)
május 2. A csodafa (Marianne Pncelet – Nagy Viktória Éva – Szegedi Szimfonikusok)

Augusztus 29-én és 30-án rendezik meg a SZINkópé Fesztivált,

amely eredetileg a Szegedi Ifjúsági Napok társrendezvénye lett volna, de mivel a járványhelyzet miatt idén elmaradt a SZIN, csak a „kistestvér” rendezvényit élvezheti a közönség az újszegedi Erzsébet Ligetben. Az itt található Újszegedi Szabadtéri Színpadon láthatja majd a közönség azt a hat előadást, melyek többsége vendégprodukció. Lesznek igazi csemegék a programban, így például Szegeden igen ritkán látható és hallgató Rutkai Bori Bandája, amely a szombati nap zárásaként lépnek színpadra. A két nap alatt állandó helyszíneken szórakozhatnak majd kicsik és nagyok. Ezek mind a ligetben lesznek, és szintén rengeteg meglepetéssel szolgálnak majd. Az előadások ingyenesek, de jegyet az újszegedi szabadtéri jegypénztáránál kell igényelni.

A SZINkópé Fesztivál előadásai
augusztus 29., szombat:

9 óra Óriásbábos zenés menet a szegedi bábszínházzal a Széchenyi térről buborékok kíséretében
10 óra A székely menyecske meg az ördög – vásári bábelőadás Fabók Mancsi Bábszínháza
16 óra Horgászni Tilos! - vásári előadás Tintaló Társulás
19 óra Rutkai Bori Bandája – gyerekkoncert

augusztus 30., vasárnap
10 óra Vitéz László – vásári előadás Pályi János
16 óra Pulcinella kertészkedik – vásári bábelőadás Ziránó Színház
19 óra Eszterlánc mesezenekar - gyerekkoncert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiss Ágnes Kövér Béla Bábszínház
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés