• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegeden is több száz ember kerülhet bizonytalanabb helyzetbe a kormány döntése miatt
Szegeden 2020. augusztus 6. 15:16

Szegeden is több száz ember kerülhet bizonytalanabb helyzetbe a kormány döntése miatt

A szakképzésben dolgozók és a kulturális alkalmazottak után most a tudományos kutatók is elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat. Az érintettek legnagyobb része nem örül ennek a kormányzati döntésnek, mivel féltik a jövőjüket, úgy érzik, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének.

Szegeden a kulturális intézményekben, a múzeumban, a könyvtárban és a színházban több száz dolgozót érint a változás.

Nekik szeptember közepéig el kell dönteniük arról, hogy elfogadják-e a közalkalmazotti jogviszonyuk helyett felkínált új munkaszerződésüket.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója a Szeged Televíziónak elmondta, az intézmény 175 dolgozóját írásban értesítették az új munkaszerződésük feltételeiről, az összegekről és a munkakörökről.

A bérek várhatóan magasabbak lesznek, ennek mindenki örül, de attól tartanak az emberek, hogy a jogviszonyuk viszont kiszolgáltatottabb lesz, mint közalkalmazottként volt. Az országgyűlésben Ungár Péter LMP-s politikus kérdésére az innovációs tárca kitérő választ adott, de nem cáfolta a Népszava értesülését, hogy hamarosan az akadémiai kutatóhálózatban dolgozók is elveszíthetik közalkalmazotti státusukat.

A változás érintheti a Szegedi Biológiai Központ kutatóit is. Számukra a közalkalmazotti lét bizonyos biztonságot jelentett. Nem túl magas fizetésekért, de szabadon és létbiztonságban dolgozhattak. Hivatalos információt a várható változásról eddig nem kaptak.

Györgyey János, a Szegedi Biológiai Központ növénybiológusa elmondta, hogy ők közalkalmazottak szeretnének maradni. Véleménye szerint hamis az a kormányzati indoklás, amellyel a változtatást támasztják alá. „A minisztérium azzal indokolja ezt a változtatási szándékot, hogy akkor majd nagyobb fizetéseket tudnak adni az arra érdemes, jó kutatóknak. Nos, az eddigi bértáblánk eddig is csak a minimumot határozta meg, tehát bárkinek, akinek akartak, akarnak, mostani körülmények között is tudnának nagyobb fizetéseket adni, tehát ez az indoklás alapvetően hamis.” – emelte ki a kutató.

A kutatóintézeteket az akadémiától átvevő Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat azt ígérte, szeptember 1-jéig nem kezdeményez változásokat. Egyes információk szerint az év végével szűnne meg a kutatók közalkalmazotti státusa.

Nézzek meg a Szeged Televízió anyagát is a témáról:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közalkalmazott munka