Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Rengeteg újítással várja látogatóit a kívül-belül megszépült Móra Ferenc Múzeum
Művház 2020. augusztus 5. 17:51

Rengeteg újítással várja látogatóit a kívül-belül megszépült Móra Ferenc Múzeum

Képriport
A végéhez közeledik a Móra Ferenc múzeum felújítása, a kiállítótermekben az utolsó simításokat végzik, hogy minden készen álljon az augusztus 14-i újranyitásra. Szerda délután a sajtó munkatársai megnézhettek két megújult állandó, és a két időszaki kiállítást.

Hirdetés

A földszinti díszteremben mutatják be Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének előkészítő- és tanulmányrajzait, és a téma öt megvalósult változatát. Mint ismert, a szegedi múzeum vásárolta meg az egyik változatot, amely az intézmény egyik legfontosabb és legértékesebb műtárgya. A festmény legismertebb és egyben legnagyobb változata a Parlament épületében található, és mivel ez nem szállítható, ennek méretarányos másolatát épp akkor feszítették ki a hatalmas terem falára, amikor bejárás tartott.

A Honfoglalás öt változatból így négy eredetiben látható majd az augusztus közepén újrainduló múzeumban, ami igazi ínyencség azoknak, akik szeretnék ennek a történelmi témának a művészi megvalósításait összehasonlítani.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, igyekeztek igazi különlegességgel szolgálni a látogatók számára, akik az épület hónapok óta tartó felújítása miatt kénytelenek voltak nélkülözni az állandó kiállításokat is.

Szeged egyik legmenőbb találkahelyét építették ki a múzeum tetején (a nyitóképre kattintva nézze meg Iványi Aurél fotóit!)

Nem fognak csalódni azok, akik ismét felkeresik a megújult természettudományi tárlatot, melyet többek között Máté Bence képeivel egészítettek ki. Új karaktert is kapott ez a gyűjtemény, ugyanis mostantól főként az Alföld állat- és növényvilágát mutatja be.

Lesz egy igazi meglepetés is, ugyanis át kell kelniük a látogatóknak egy virtuális patakon, melyben halak úszkálnak, és amint a „vízbe” lépünk, reagálnak is a mozgásra.

Ennek a kiállításnak bővítették a terét, ugyanis a karzat mellett egy olyan helyiséget is kialakítottak, melyben biológiaórákat is lehet tartani egy-egy osztálynak.

Az interaktivitás a korábbinál sokkal nagyobb szerepet kap az új és megújult kiállításokon. Fogas Ottó például azt mondta

a névadó Móra Ferencről szóló, egészen sajátos atmoszférájú állandó kiállításról, hogy itt azért szólnak rá az emberre, ha nem nyúl hozzá a kiállítási tárgyakhoz.

Ez a tárlat ugyanis a természetvédő Móra Ferencet mutatja be egy igazán természetközeli, digitális játékokkal színesített, mesterséges erdőben. A fák törzse olykor könyvekből van, olykor pedig belenyúlhatunk a törzsbe, ahol az író kéziratait tapinthatjuk ki.

Azok se fognak csalódni, akik inkább a hadtörténet iránt érdeklődnek, ugyanis a Sepsiszentgyörgyi Székely Múzeum anyagának köszönhetően Gábor Áronról láthatunk egy időszaki kiállítást a földszinten. Itt még most helyezik ki a tárgyakat (például Kossuth Lajos cigarettaszipkáját és Bem apó sétabotját), de egy igazi rézágyú már ott áll a terem közepén, és a technikának köszönhetően a hangját is hallhatjuk majd.

A legendás fegyveren kívül további 48-as ereklyéket láthatunk, például azt a pipát, melyet Deák Ferenc kapott ajándékba Széchenyi Istvántól. Az augusztus 14-én újranyitó kultúrpalotában még szinte minden teremben dolgoznak, de jól látszik, hogy csodás új épületbe térhetnek majd vissza a látogatók.

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás kiállítás Móra Ferenc Múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés