Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ernest Hemingway kiadott művei hemzsegnek a hibáktól, amiket nem a legendás író követett el
Művház 2020. augusztus 4. 11:12

Ernest Hemingway kiadott művei hemzsegnek a hibáktól, amiket nem a legendás író követett el

Persze, nem arról van szó, hogy „Öreg talász és a henger”, de azért egészen kínos bakikról. Na, de mégis kik követték el ezeket?

Hirdetés

Tele vannak pontatlanságokkal, hibákkal Ernest Hemingway kiadott művei, amikért elődlegesen a szerkesztők és a betűszedők a felelősek – állítja egy szakértő. A Nobel-díjas amerikai író kéziratainak jelentős részét a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum őrzi. A 20. századi amerikai irodalom kutatója, Robert W. Trogdon ezeknek az eredeti iratoknak a tanulmányozása révén azonosított több száz bakit Hemingway publikált írásaiban – írja a The Guardian.

Ezek egyike, hogy az 1926-os Fiesta című regény egyik kiadásában Marcial Salandaként szereplő torreádor neve valójában Marcial Lalanda. Trogdon szerint ennek az elírásnak a hátterében az állhat, hogy az avatatlan szem könnyen összetévesztheti Hemingway nagy L és S betűit, amiket nagyon hasonlóan írt. Ugyancsak nehéz megkülönböztetni az író q és g betűit: ez vezethetett ahhoz, hogy míg Hemingway kéziratában egy valódi párizsi étterem, a Cigogne neve szerepel, addig a nyomtatásban már Ciqoque olvasható. 

De van ezeknél furcsább is: az 1933-as A Way You'll Never Be című novella egyik jelenetében említett denevér (angolul: bat) valójában egy kalap (angolul: hat).

Ráadásul Trogdon szerint a betűszedők megváltoztatták Hemingway központozását és az általa használt igeidőket is az új kiadásokban.

A kutató szerint az Under Kilimanjaro és a Vándorünnep című írásainak 2005-ben, illetve 2009-ben megjelent kiadásait leszámítva, Hemingway egyetlen másik könyve (!) sem jelent meg az író valódi szándékait megőrző szerkesztésben, nem úgy, mint kortársai, F. Scott Fitzgerald és William Faulkner esetében, akiknek munkáit újra kiadták javított változatban.

Trogdon tanulmánya hamarosan a Cambridge University Press gondozásában jelenik meg The New Hemingway Studies címmel.

Ehhez a hírhez pedig nem tudjuk nem idetenni az alábbi videót, ami a leadhez is fogódzó lehet annak, akinek erre szüksége van.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: író irodalom irodalomtörténet könyv regény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés