Túl a városon 2020. augusztus 3. 20:43 Forrás: atv.hu

Hogy is van ez? A fesztiválokat betiltották, de a gólyatáborok megrendezését engedélyezik?

A jogszabályban nincsenek benne a gólyatáborokat tiltó rendelkezések, így az intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, megszervezik-e az eseményt.

Az ATV Híradója a Belügyminisztériumot kérdezte meg a gólyatáborok szervezéséről.

A minisztérium válaszában azt közölte:  „A jogszabály nem tartalmaz korlátozásokat táborok megtartására vonatkozóan”.

Ez azt jelenti, hogy a gólyatáborok zöld utat kaptak. A döntés érthetetlen hisz a nyári rendezvényeket betiltották, amely javarészt ugyan olyan forgatókönyv szerint zajlanak, mint egy gólyatábor. Sok fiatal összejön, szórakoznak, este pedig koncert.

A gólyatábor megtartásáról az intézmények saját hatáskörben dönthettek.

Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke elmondta: jelenleg négy-öt egyetem határozott a klasszikus gólyatábor elhalasztása mellett, a többiek megszervezik valamilyen formában az eseményt. Arról, hogy milyen előírásokat kell pontosan betartaniuk pontos információjuk nincs, követik az Operatív Törzs javaslatait.

Pécsett klasszikus tábort szerveznek, Szegeden viszont egyáltalán nem lesz.

A Szegedi Tudományegyetem közleményében azt írta: habár a jogszabályok rugalmasak, ennek ellenére sem érzik azt, hogy garantálni tudják a hallgatók teljes biztonságát.

Ezért az idei évben a gólyatáborok hagyományos formájukban nem kerülnek megrendezésre.

Hasonlóan döntött az idei év legnépszerűbb felsőoktatási intézménye az ELTE is. Itt kisebb csoportokban, több turnusban úgynevezett orientációs napokat tartanak.

Ami biztos, a táborozó fiataloknak szinte mindenütt kötelező maszkviselésre, állandó kézfertőtlenítésre, néhol létszámkorlátozásra és lázmérésre is számítania kell.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem gólyatábor