Túl a városon 2020. augusztus 3. 17:12 Forrás: mti

Több mint ötödével kevesebb új személyautó talált gazdára júliusban

Az új személyautók eladása 21 százalékkal esett vissza Magyarországon júliusban az előző év azonos időszakához képest, a forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 12 045-re csökkent - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete hétfőn.

A január-júliusi időszakban 67 725 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami éves összevetésben 25 százalékos csökkenés.

Az Egyesület emlékeztet arra, hogy áprilisban és májusban a koronavírus-járvány következtében bevezetett válságintézkedések és a gyárbezárások miatt 50 százalék feletti volt a visszaesés, amelyet reményeik szerint a második fél év valamelyest kompenzálni tud.

A forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma júliusban 6 százalékkal 181-re nőtt az előző év azonos időszakához képest, az év első hét hónapjában pedig 22 százalékos növekedést regisztráltak éves összevetésben, így a számuk 1183-ra emelkedett. Az elektromos autókra biztosított állami támogatás egy nap alatt elfogyott, ennek folytatása a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint tovább lendíthetne a piacon.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a használt autók behozatala továbbra is jelentősen meghaladja az új autókét: júliusban 12 196 darab, az első hét hónapban 77 280 használt személygépkocsi érkezett az országba. A használt gépjármű import növekedési trendjének  megállítása, különösen annak korösszetétele miatt fontos feladat, amely egyre kevésbé tűr halasztást - hívta fel a figyelmet az Egyesület.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eladás gépkocsi használtautó Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete új gépkocsi