Túl a városon 2020. augusztus 3. 08:18 Forrás: Szegedi Tükör

A Balatonig ér a gazdagok villáinak kertje – Berecz Árpádné olvasói levele

Gyermektábor a Balaton mellett. A nagy, füves, virágládákkal díszített területen napozóágyak, grillező, kisebb focipálya, fonott székekkel körberakott, kerek asztalok és sok-sok szétszórt gyermekjáték. Az árnyas fák alatt kedves nők tartanak kézműves-foglalkozást a gyermekeknek. Minden szép és jó, csakhogy azért jöttek a gyermekek és az őket kísérő felnőttek a Balatonhoz messzi városokból, hogy megmártózhassanak a magyar tengerben.

Sajnos a táborból nehezen tudja megközelíteni a száznál is több gyermek a Balatont, pedig csak pár méterre kéklik a tó vize. Ezt a gyermektábort most kerítették el a Balatontól, és csak a drótkerítésen át, a félig kész épülettömbök között láthatunk rá a minden magyar ember tengerére. Az itt folyó társasházi építkezések igyekeznek a partszakaszból minél nagyobb részt kihasítani. Ha a társasházak a Balatonra merőlegesen épülnének, több hely maradna az egyszerű nyaralónak, hogy meg tudja közelíteni a vizet. De nem! Az emeletes lakótömbök párhuzamosan, hosszan kerítik el a tavat, és a mögöttük lévő területen nyaralóktól teljesen elzárják a Balaton látványát, megközelíthetőségét. A tóhoz az utcafronton, több épülettömbön túl, keskeny lejárón mehetünk csak le, és ott többnyire nádasok között, köveken keresztül, esetenként rozoga vaslépcsőn lépegethetünk be a vízbe.

A gazdagok villáinak kertje a tó vizéig ér.

A meglévő luxusnyaralók többsége most szinte kong az ürességtől. Néhány villa egy-két lakója és őrző-védő kutyája üldögél a teraszon, vagy a lakók éppen teniszlabdát ütögetnek a pályán, amely szintén a parti zónában foglalja a helyet.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, az olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Régebben hallottam egy tervről, hogy a Balaton melletti partszakaszt mindenki számára átjárhatóvá teszik úgy, hogy a part menti magánüdülők területéből lehasítanak egy sávot. Ehelyett újabb és újabb társasházakkal kerítik le a Balatont, és értéktelenítik el a mögöttük lévő üdülőterületeket. Persze lehet, van egy távolabbi tervük is az építtetőknek, tulajdonosoknak. Hogy az értéktelenné vált földrészeket kedvezményes áron szerezzék meg.

Ki ad engedélyt a Balaton-parti építkezésekre? Milyen szándékok segíthetik elő, hogy a telektulajdonosok területük értékesítésekor figyelmen kívül hagyhatják a környéken pihenni szándékozók érdekeit? Van olyan törvény, amelyben szabályozzák, hogy a köztulajdont hogyan lehet kisajátítani? Mert a Balaton partja köztulajdon!

A gyermekeknek és a felnőtteknek biztosított nyaralási lehetőségeket csorbítják azok, akiket csak a gazdagodási vágy vezérel a Balaton partjának kiárusításában!

A Balaton-parti telkek tulajdonosainak sincs joguk ahhoz, hogy a telkük eladásakor a környéken pihenő nyaralókat megfosszák a Balaton látványától, attól, hogy kijuthassanak a tóra. Jó lenne, ha végre már az egyéni érdekek elé kerülne a többség érdeke, és nem lehetne kisajátítani magáncélokra, meggazdagodási célból a legnagyobb vízi közkincsünket, a Balatont!

Berecz Árpádné

Nyitóképünket levélírónk készítette pár napja a Balaton-parton. Az építkezések igyekeznek a partszakaszból minél nagyobb részt kihasítani

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balaton olvasói levél Szegedi Tükör