Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. július 31. 18:22

Hiába tüntettek ellene, Vidnyánszky felügyeli majd a Színművészetit

Az új, alapítványi működés elérte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az új rendszer pedig magával hozza a jobboldal egyik emblematikus kultúrfelügyelőjét: Vidnyánszky Attilát.

Hirdetés

Az információt a hvg.hu vette észre egy közleményben, ami alapvetően arról szól, hogy hat egyetem alapítványi formában működik tovább. Ezek az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

A felsorolásba nem vették bele a Színművészetit, de megjegyzik: közelmúltban megszületett döntés értelmében Vidnyásznky a kuratórium elnöke. Így tehát mégsem sikerült eldugni a Magyar Nemzeti Színház igazgatóját.

A Színművészeti alapítványi átalakítása ellen még Vidnyánszky fia is felszólalt, aki maga is színész. Mint kiderült, hiába, a kormány végül bedarálta a Színművészetit is, majd odaadta a téma jobboldali kultúrfelelősének. Egyelőre nem lehet tudni, csak sejthető, hogy milyen változásokat hoz majd az alapítványi működés és Vidnyánszy Attila kuratóriumi elnöksége az intézményben.

Az ügyről Hegedűs D. Géza színművész, az egyetem oktatója elmondta a véleményét nekünk egy vele készült interjúban. Úgy fogalmazott:

„[...] a 155 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemünk eddigi történetének vége. Mert hirtelen, ebbe a másfél évszázados autonóm fejlődési folyamatba kívülről, adminisztratív úton beavatkoznak. Egy bensőséges, kis létszámú, csak a pedagógiai műhelymunkára koncentráló, tehetségalapú elitképző egyetemből, törvényi eszközökkel, üzleti alapú, vállalati szemléletű, felduzzasztott létszámú intézményt formálnak. Mesterségesen beavatkozva, átstrukturálva, megváltoztatva ezt a 155 éve tartó természetes folyamatot. Ráadásul úgy, hogy meg sem kérdeznek bennünket. Érthetetlen, hogy miért gondolják a döntéshozó helyzetben lévő adminisztrátorok, bürokraták, hogy ők jobban tudják, hogyan kell nevelni színművészeket, filmművészeket, művészetelméleti szakembereket mint azok, akik ezt hosszú évek, évtizedek óta gyakorolják? Ennek az egész konfliktusnak nem az a lényege, hogy a változástól félünk-e, hanem hogy mindezt nélkülünk, az érintettek nélkül, kívülről beavatkozva, erőből valósítják meg.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi egyetem Vidnyánszky Attila
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés