Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Átlátszó: a családja előtt bilincselték meg és vitték el otthonról Joób Mártont
Szegeden 2020. július 31. 16:37 Forrás: Átlátszó

Átlátszó: a családja előtt bilincselték meg és vitték el otthonról Joób Mártont

A 11 gyerekes önkormányzati képviselő családi házát és cégeit is zár alá vette az adóhivatal – írja az Átlátszó. Az oknyomozó portál úgy tudja, Joóbnak hétfőn szóltak, hogy elvihetik a rendőrök, a képviselő politikustársaktól is próbált segítséget kérni.

Hirdetés

Ismeretlen forrásra hivatkozva állítja az Átlátszó, hogy Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő más politikusoktól próbált segítséget kérni, mikor megtudta, hogy elvihetik a rendőrök. Hogy kiktől, nem derül ki a cikkből.

Ha igazak az oknyomozó portál értesülései, 1 milliárd forint értékű fiktív számlázás a gyanú Joób Márton ellen. A szegedi Hit Gyülekezetében is oszlopos tagnak számító képviselőt kedden vitték el a rendőrök otthonról, ezután házkutatást is tartottak nála. Nem ez volt az első ilyen eset, tavaly már egyszer kutakodtak Joóbéknál a nyomozók, az Átlátszó informátora szerint ekkor tudni lehetett, hogy baj van.

Joób Márton különleges helyzetéről is ír az Átlátszó a cikkében. A lap szerint Joób kiterjedt kapcsolatokkal bír, a Hit gyülekezetének tagja, amit szerdai lemondásáig az édesapja vezetett. A Hit Gyülekezete kormányzati kapcsolatai sem egyszerűek. A gyülekezet vezetője, Németh Sándor, aki korábban több témában – például a migráció – is az Orbán-kormány és a Fidesz mellé állt, a napokban kötött szerződést a kormánnyal, amiben az áll: „A kormány elismeri, hogy a Hit Gyülekezete az európai állam- és társadalomszervezés alapjául szolgáló, a magyar társadalom számára meghatározó értékeket képvisel”.

Az Átlátszó emlékeztet: Joób Márton számára a 2019-es önkormányzati választáson nem volt vállalható az MSZP, a DK és a Jobbik logója sem, csupán az Összefogás Szegedért Egyesület szerepelt a neve mellett.

Tegyük hozzá: Joób soha nem volt klasszikus politikus alkat, több céget is irányított, vállalkozásai jelentették a megélhetést neki és 12 fős családjának.

A Hit Gyülekezetében vállalt aktív szerepe miatt sem akart pártlogókat a neve mellé, és „a médiában családjával gyakran szereplő politikust a kormánymédia ugyan Botka bizalmasaként írja le, ugyanakkor szegedi – jobb- és baloldali – politikusok szerint ez nem ilyen egyértelmű” – írja az Átlátszó.

Az Átlátszó forrása arra hivatkozik, hogy bár a helyi fideszesek is hallottak arról, gond lehet Joób Márton cégeinél, a képviselő eddig mindig kimaradt a fideszes politikai támadásokból Szegeden. A lap úgy tudja, hogy a kormánypártiak alapvetően elfogadták, amikor tavaly ősszel Joób tagadta, hogy bármiben sáros lenne.

Sőt, mikor az Átlátszó több fideszes képviselőt megkérdezett Joób ügyéről, akkor többen is az ártatlanság vélelmére hívták fel a figyelmet, ami kifejezetten szokatlan Szegeden, ahol a Fidesz és a médiája a soha semmiért meg nem vádolt polgármestert is több alkalommal lebűnözőzte már.

Mindenesetre Joóbot 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték, ami miatt a Hit Gyülekezetének vezetője, Németh Sándor is tett egy megjegyzést: miközben Joóbot bezárták, cikkeznek róla, a pedofil fotókat ezerszámra birtokló Kaleta Gábor ügyét látványosan diszkréten kezeli a hatalom.

Az Átlátszó úgy tudja, vélhetően a nyilvános cégadatok szúrtak szemet az adóhivatalnak, konkrétan azt írják: „a 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől”. Az ügyészség összesen 253 millió forint jogosulatlan áfát kér számon Joób Márton cégein.

Az Átlátszó kiderítette, hogy Joób Mártonra vélhetően egy másfél éve megbukott számlagyáros vállalkozó tett terhelő vallomást, tehát a szegedi vállalkozó feldobása valamiféle vádalku része lehetett.

„Több jobboldali és baloldali politikussal is beszéltünk az ügyről. Mind azt mondta, Joóbot jó embernek ismerték, aki a családjáért élt. Senki sem fogalmazott meg komolyabb bírálatot. Jobboldalon a tavalyi sajtótájékoztatót azzal magyarázták, kampány volt, nem tudták igaz-e. A baloldaliak nem akarták elhinni, hogy Joób ilyet tehetett”

írja az Átlátszó.

A lap azt írja, hogy – forrásuk szerint – a kormánypárt azért is óvatos ennyire Joób ügyében, mert fideszes érintettek is lehetnek a fiktív számlázásokban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áfa csalás Joób Márton letartóztatás Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés