Hirdetés
Művház 2020. július 31. 16:00

Tovább bővülünk, ezúttal hangban: jön Gedzo és több podcast is a Szeged.hu-ra!

Augusztustól az ismert rádiós nálunk lesz rendszeresen hallható, ennek kapcsán beszélgettünk vele, a többi között arról, hogy miért hagyta ott a Rádió 88-at, és mit csinált azóta.

Ha Szegeden kimondjuk azt a nevet egy társaságban, hogy Gedzo, jó eséllyel többen is tudni fogják, hogy kiről van szó. Tíz éven keresztül volt a Rádió 88 egyik meghatározó hangja, műsorvezetője, a szegedi éjszakában pedig még régebb óta, még hosszabb időn keresztül volt jelen, sok helyen, sokféleképpen. Aztán tavaly, a rádió frekvenciaengedélyével való kavarás környékén egyszer csak azt lehetett hallani, hogy Gedzo otthagyja a 88-at. Sokan azt gondolták, elhagyja a süllyedő hajót, ám aztán a 88 végül szerencsére nem süllyedt sehova, Gedzo viszont azóta már nincs a rádiónál, és így a köztudatban is kevésbé.

Ez az, ami most megváltozik, az ismert rádiós ugyanis mostantól a rendszeresen a szeged.hu-n lesz hallható:

Gedzo augusztustól podcasteket készít nekünk, elsőként hetente jelentkező filmes, mozis dumasorozata lesz nálunk is elérhető, és már most elárulhatjuk, hogy ezt követően gyorsan jönni fog egy másik, újabb rendszeres podcast-sorozat, amiben ő lesz az egyik állandó szereplő.

A Szeged.hu-nak tehát mostantól nemcsak újságírói, fotoriporterei és neves vendégszerzői vannak, hanem a csapatnak most már egy népszerű rádiós is a tagja. Ennek kapcsán pedig nem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy beszélgessünk egy kicsit Gedzóval, hogy mégis mi van vele mostanában.

– Hosszú éveken át szinte nem telt el úgy nap, hogy ne lehessen hallani a hangodat Szegeden a rádióban. Lassan egy éve viszont már nem így van, sokan gondolhatják, hogy Gedzo eltűnt. Mi történt?

– Itt vagyok, nem tűntem el! Közel tíz év rádiózás után kellett egy kis változás.

– Miért döntöttél úgy, hogy befejezed?

– A rádiózás egy szerelem, szerintem azt nem lehet befejezni. Maximum éppen nem egy rádióban hallják a hangod.

– Békében váltatok el a 88-cal? Mit jelentett neked ez a rádió?

– Persze, imádtam ott lenni, és néha, ha valami kapcsán be kell mennem, mint mostanában például a DejaVu Fesztivál, aminek évek óta én vagyok az egyik házigazdája, akkor örömmel fogadnak. Szóval, semmi rossz szájíz! Rengeteg dolgot adott nekem a 88, kapcsolatokat, barátokat, egy új szakmát.

– Egyáltalán, hogy lettél te rádiós? A Gedzót szinte az egész város ismeri, de kicsoda Gedzo valójában?

– A Club 88 című műsorban megüresedett egy hely, és akkor én már javában a benne voltam a bulikban mint MC és DJ. Kézenfekvőnek tűnhetett, hogy egy partyműsorban kipróbáljanak. Úgy tűnt, hogy akár még mást is rám lehet bízni. Rengeteg dolgot kipróbáltam, műsort és háttérmunkát is. Azután a már a rádiós sávok tetején találtam magam „a reggelben”. Hogy ki vagyok én? Sok embert ismerek, és mindenki máshonnan ismer. Csináltam mindenféle melót, voltam díszítő a Szabadtérin, pohárszedő, a Sing Singben hangulatfelelős, és évekig én ugráltam bikajelmezben a Pick-meccseken. Tizenhat évig lemezlovászkodtam is, még kazettával kezdtem, aztán jött a cd, majd megfertőzött a vinyl, a bakelit, és a vége felé jött a pendrive, amit már nem szerettem. Sok mindent kipróbáltam a pólóbiznisztől a videós vállalkozásig, de túl sok lenne itt felsorolni. Majd olvasd el az életrajzom! Most tartok a húszas éveim elején, eddig 4500 oldal. (nevet – a szerk.)

Tíz évig hallgatta a város Gedzót a rádióban, mostantól a Szeged.hu-n jelentkezik podcastekkel (fotók: Menyhárt Luca)

– Mivel töltötted az elmúlt egy évet?

– Rögtön a rádió után elmentem egy rendezvényszervező céghez dolgozni, ami tetszett nagyon, és egy jó brigádba csöppentem, de fél év után be kellett látnom, hogy a napi nyolc órás irodai ülőmunka nem nekem van kitalálva. Én annyit nem tudok egy helyben lenni! Az utóbbi időben pedig megpróbálok minden olyan dolgot pótolni, amire eddig azt mondtam, hogy nincs rá időm. Rengeteget bringázunk és túrázunk a feleségemmel, meg egy kicsit a saját dolgaimat rakom rendbe, mint például a hamarosan újrainduló Genyaszenya vlog.

– Nem hiányzik a rádiózás?

– Dehogynem! És nagyon jól esik, hogy az emberek kérdezgetik, mikor megyek vissza a 88-ba!  De a mikrofonba beszélés gyakorlására, hál’ istennek van ez a podcast nevű találmány. Tovább vittem a 88-ban évekig futó Mozizoomot, már podcast formában, Mozizgatunk néven. Van előnye, és hátránya is, persze. Például nem kell két-három zenét megvárni, mire újra előkerül a téma. Nem is tudnék elképzelni egy zenés rádióban egy óra tömény dumálást. Viszont a rádiót csak bekapcsolja az emberfia, és már jön is a dolog, itt viszont keresgetni kell. De ha egyszer megvan, akkor már odaragaszt. (nevet – a szerk.) Először csak egy otthoni belépő szettel kezdtem gyártani a podcasteket, ami arra tökéletes volt, hogy megszokjam ezt a formátumot, aztán szintet léptünk. Már egy új cuccon, egy új helyen folyik a móka, és már ketten csináljuk.

– Ki a másik?

– Te!

– Ja, tényleg! És ez a Mozizgatunk Podcast mostantól a Szeged.hu-n is jelen lesz. Te mit vársz ettől?

– Remélem, hogy több emberhez jut el, és így talán a mozikba kerülő filmek közül több olyat is megnéznek majd az emberek, aminek nincs akkora reklámja, viszont több értéket képvisel. Hogy ne csak amerikai filmekre üljenek be az emberek, mert abban van a Brad Pitt, hanem kicsit szélesebbre nyissuk a látószöget. Nem hirtelen és nagyon, hanem fokozatosan. Nem gondolom, hogy könnyű lesz, de ha meg sem próbáljuk, akkor...

– Nagyon divatos most ez a podcastelés, számtalan témában vannak már ilyen formában elérhető műsorok, a mozison kívül tervezel mást is?

– Ha már megvan a technikai háttér, akkor nincs megállás. Rengeteg ötlet van, amiből már kettő körvonalazódik, szóval hamarosan színesedik a paletta! Nem vagyok babonás, de ez még maradjon titok, úgysem lesz már az sokáig!

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film Gedzo Hollywood interjú mozi podcast rádió Rádió 88 rádiózás Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés