Hirdetés
Ziccer 2020. július 31. 10:40

Ceglédi Zoltán: Szúrd ki a lasztit!

Lerágott csont, tudom, unalmas, közhelyes, de közben mégiscsak itt van a szobában az elefánt. És dekázgat.

Hirdetés

Gulyás Gergely tegnap bejelentett két olyan dolgot, amire mindenki számított, de senki nem akarta elhinni.

  • Egyrészt a „tomboló járvány” miatt augusztus 15. után sem lehet majd idehaza fesztiválokat tartani, ahogy semmilyen más „zenés-táncos rendezvényt” sem (na, ez a terminus technicus egészen biztosan még a beatzenekarok megsarcolását célzó „giccstörvény” idején keletkezett), ami 500 főnél több embert vonz. Mindegy, hogy mekkora helyen, hogy kint vagy bent, hogy pogóra csábító punkzene vagy decens komolyzene. Nincs és kész. Mondjuk külön vicces, hogy pedig tényleg létezik olyan zene, amire „gyárilag” nem táncolunk, de oda se neki. Az is tilos.
  • Másfelől meg a foci marad.

Van az a hamar mémmé vált hazugsága Gulyás Gergelynek (igen, ezt hívhatjuk hazugságnak, és hívjuk is, mondjuk ki, írjuk le: a miniszter hazudott), hogy tudniillik a koncert és a focimeccs között az alapvető különbség az alkoholfogyasztás lenne. Mármint, hogy a koncerten isznak, a „labdarúgás szerelmesei” viszont langy limonádét szürcsölnek nyilván, kacskaringós szívószállal.

Gulyás Gergely hazudik.

Nem ez a különbség a két rendezvénytípus között, hanem az, hogy az egyik Orbán Viktor mániája, és mint olyan, a legfontosabb állami feladat agyondotálni és szétkivételezni.

Namármost. Én véletlenül sem vitatom el bárki jogát arra, hogy szűkebb pátriája sportcsapatát rajongja. Egy lokálpatrióta szegedinek nyilvánvalóan van viszonya a kajak- és kenusporthoz, egy rendes pécsi tüke a kosaras lányoknak szorít, Veszprémben kézilabdáznak, és így tovább. Ahol meg a foci a kiemelt sportág, a helyi erősség, ott az a kincs. Helyes. Vannak aztán „összmagyar” sportsikerek. Az olimpiákon meg világbajnokságokon minden nemzet fél a magyar úszóktól és vízilabdázóktól, de odateszik magukat a magyar birkózók és nehézatléták, mutattunk a világnak csodálatos magyar tornászokat is, és a vívás, emberek, mennyire szép, mennyire történelmi, mennyire nemzeti a szó legszebb értelmében! Gyorskorcsolya, kajak-kenu, csupa büszkeség!

De a metszetben, a nemzeti szinten is sikeres sportágak közt nincs ott a foci. Irdatlan pénzek után, limfómaként burjánzó stadionprogram után, a tao nevű gazemberi sikkasztás után sem. Nincs.

Értem én, hogy Orbán Viktor imádja (legközelebb próbáljunk meg valami kiugrott orvost vagy pedagógust a miniszterelnöki székig tolni), de Ez Így Nem Megy. Most épp nullára írják a teljes magyar koncertszcénát, annak minden kapcsolódó üzletágával, amit nem fog ellensúlyozni az ötmilliárdos „garázskoncert-alap”. Befogja egyes zenészek száját (és itt Nagy Ferenc Művész Úrra nézek, aki úgy árulja el a punkot, hogy visszamenőleges hatállyal felvették a Neoton Famíliába), de ezrek megélhetését hagyja kiszáradni. Miközben a foci marad.

És akkor hadd írjam le, ami ebből következik. Két dolog.

  • Egy. Drága emberek! Ha a focimeccseken nem „robban be” be a vírus, akkor lehetnének koncertek is. Ott se robbanna, durranna, lobbanna meg pukkanna. Ha a 2020. június 3-án, a Puskás Arénában, tízezer szurkolóval (semmi maszk, semmi távolságtartás) megrendezett kupadöntőn sem cuppant be, akkor lehetnének rendes rendezvények is. Tízezer főig simán.
  • Kettő. Ez így nem fog menni. Az teljességgel lehetetlen, hogy a miniszterelnök monomániájának rendeljünk alá mindent. Fogalmam sincs, elmagyarázható-e ez rendesen, de tényleg_fel_lehetne_virágoztatni az országot abból a pénzből, ami focira megy.

Idén januárban 3,3 millió forint volt az átlagos focistafizetés Magyarországon.
Tízmilliárdokat taóztak el az elmúlt években. Százmilliárdos a stadionszámla. És ez már nem fér bele.

Letarol mindent egy vírus- és hisztijárvány, fogy az emberek pénze, és radikálisan csökken az állam pénze is. Csak a legutóbbi ügyet nézve: a fesztivál hoz(na), az pörgeti a gazdaságot és adóbevételt jelent, míg a foci csak visz. Akiben ma csöppnyi tisztesség és belátás van, az berohan a pályára, kiszúrja a labdát, és hazazavarja a tetovált divatkakadukat.

Ezt várnám az ellenzéktől, pláne, ha valaha kormányra akarnak kerülni.

Mert ez a focimánia most nem, nem, nem fér bele.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán foci Gulyás Gergely járvány koronavírus labdarúgás Orbán Viktor pandémia vélemény világjárvány