Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nincs kegyetlenebb ennél: a fesztiválszezon lefújásával egy időben elindul a kánikulaszezon
Szegeden 2020. július 31. 06:53

Nincs kegyetlenebb ennél: a fesztiválszezon lefújásával egy időben elindul a kánikulaszezon

A napsütés persze jó, az első fokú hőségriadó is. De mennyivel jobb lenne, ha most nemcsak azért mennék a Balatonra, mert a miniszterelnök erre szólított föl, hanem azért mert mondjuk van egy príma fesztivál a tónál?

Hirdetés

Pazar ez a csupanap időjárás, de azért mégis szomorkásak vagyunk. A koronavírus-járvány, az arra adott különféle reakciók, az ezekkel kapcsolatos örök bizonytalanság a mindennapjaink része lett, és ez az igazán borzalmas ebben a vírusban: a véget nem érő tervezhetetlenség. Kiderült, hiába tervezték, szervezték nyár végére a fesztiválokat, a kormány úgy döntött, nem kockáztat, mert óvatosnak mondja magát.

És most, amikor egy ország esik tényleg letargiába, hogy minden elmarad ezen a nyáron, most kezd igazán jó idő lenni. Kezdődik a kánikula, a hőségriadók, mindaz, ami a nyarat jelenti. A levegő harminckét fokig melegszik, a szél észak-északkelet és észak-északnyugat között kanyarog, nem fúj túl erősen. Az esernyő ma is árnyékolásra használható.

Napszemüveg, ásványvíz – ma se induljanak el ezek nélkül!

Nézzük meg azt is, mi a helyzet ebben a príma időben a pollenekkel!

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban várható. A nyári gyomok közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, magas szinten lesz. Az útifű, a lórom és a libatopfélék virágporának mennyisége országosan is alacsony. A ciprus- és tiszafafélék pollenje, illetve a kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék, továbbá a kenderfélék virágpora alacsony koncentrációban lehet jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma viszont elérheti a nagyon magas szintet.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hőség hőségriadó időjárás kánikula meteorológia napsütés nyár Országos Meteorológiai Szolgálat pollen pollenkoncentráció pollenszezon