Hirdetés
Túl a városon 2020. július 31. 07:30

BikeSafe: törzskönyvet kaphatnak az online regisztrált biciklik

Minden ilyen kerékpár igazolvánnyal rendelkezik majd.

Hirdetés

Törzskönyvet kapnak azok a kerékpárok, amiket az interneten regisztrálnak tulajdonosaik a Bikesafe.hu elnevezésű kerékpár-adatbázisba – közölte a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

Garamvölgyi László elmondta: a regisztrációs rendszer 2014 óta működik, és mára több mint 55 ezer kerékpár szerepel benne.

A rendőrség elsődleges adatbázisként használja a rendszert a lopott biciklik megtalálásához, azonosításához és a visszaadáshoz a tulajdonosnak.

A programpról a szeged.hu is többször írt már, ezeket a cikkeinket itt találja.

Garamvölgyi elmondta azt is, hogy akik a rendőségi programokon regisztrálták a kerékpárjukat, igazolókártyát kaptak, és ekkor egy regisztrációt igazoló matricát ragasztottak az adott biciklire, a magánszemélyek online regisztrációjának igazolására azonban eddig nem volt kézzelfogható dokumentum.

Ezért készítették a kerékpártörzskönyvet, amit mostantól minden online regisztráló kézhez kap, ezzel minden regisztrált kerékpár igazolvánnyal rendelkezik majd.

Garamvölgyi szerint az online regisztráció során otthonról, akár telefonon is lehetőség van a kerékpár adatainak rögzítésére az adatbázisban.

A rendszerbe minden olyan egyedi azonosítót, fotót és dokumentumot fel lehet tölteni, amivel azonosítható a bicikli, és igazolható, hogy ki a tulajdonosa. Ha ellopják, az adatbázisban szereplő adatok azonnal a rendőrség rendelkezésére állnak a feljelentéshez, ami nagyban segítheti a megtalálást.

A regisztráció és törzskönyv kiállításának díja kétezer forint.

A törzskönyvet csak egyszer kell kiváltani, a bicikli eladásakor átadható az új tulajdonosnak, a regisztráció pedig ingyenesen átruházható a vevőre.

A kerékpár-regisztrációs program a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával és együttműködésével valósulhat meg, és egy civil alapítvány működteti – tette hozzá Garamvölgyi.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bicikli BikeSafe biztonság kerékpár kerékpáros kerékpározás közlekedés lopás lopott kerékpár védelem rendőrség