Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. július 30. 23:38

Donald Trump elhalasztaná az elnökválasztást a járvány miatt

Az elnök szerint a levélszavazás visszaélésekre adna lehetőséget. Több befolyásos republikánus politikus azonnal elutasította az ötletet.

Hirdetés

Az elnök a csütörtök reggeli Twitter-bejegyzései egyikében vetette fel a november elején esedékes választás elhalasztásának lehetőségét. Mint írta:

az általános, levélben történő szavazás „a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás lesz a történelemben. Nagyon kínos lesz az Egyesült Államoknak”.

Ezt követően Trump azt írta:

„Elhalasztandó-e a választás addig, amíg az emberek megfelelően, biztonságosan és nyugodtan voksolhatnak???”

Most először fordult elő, hogy az elnök felvetette ezt a kérdést. Egy későbbi bejegyzésében a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) által idézett rövid, alig háromperces tévériportot is csatolt hozzászólásához. Ez Philadelphiában készült, és a levélben történő szavazás modellezéséről szól.

A riportban kísérletképpen mintegy száz levelet adtak fel, mintha száz választó küldte volna el a voksát. Néhány nap elteltével újabb száz levelet adtak fel postán, a választási cédulák küldésére használt, ugyanolyan méretű borítékban. Egy héttel később azt mondták a postán, hogy a borítékok jó része nem érkezett meg. Egy hét után ismét reklamáltak a postánál, ahonnan azt válaszolták: „a leveleket megkapták, valahol vannak”. Végül kiderült: három borítéknak nyoma veszett.

„Egy szoros választási eredménynél három százalék kritikus, kivált, ha rekordszámú szavazó voksol levélben”

– hallható a riport kommentárjában. A posta szerint a biztonságos szavazás érdekében a választóknak legalább egy héttel a választás napja előtt fel kell adniuk a voksukat tartalmazó levelet.

A The New York Times kommentárja szerint „Trumpnak nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan megváltoztassa a választás időpontját, amit szövetségi törvény rögzít”. A lap hozzátette: hamis az elnöknek az az állítása, hogy a levélben történő szavazás pontatlan számoláshoz vagy csaláshoz vezet.

Az Axios hírportál idézte az Országos Alkotmányjogi Központot, ami szintén átfogóan megvizsgálta ezt a kérdést, és úgy foglalt állást, hogy több tagállamnak van felhatalmazása a választások elhalasztására, ha valamilyen oknál fogva szükséghelyzet áll elő, az elnökválasztás elhalasztása azonban precedens nélküli lenne. (Az Országos Alkotmányjogi Központ Philadelphiában található, pártoktól független nonprofit intézmény, ami az amerikai alkotmány történetével és alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozik.)

Több befolyásos republikánus politikus azonnal ellenezte Trump ötletét

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségi frakciójának vezetője a CBS televíziónak azt nyilatkozta, hogy a választás november 3-ai dátuma kőbe van vésve, és választásokat korábban is tartottak válságos időkben.

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakcióvezetője szerint az Egyesült Államok történetében mindig megtartották az elnökválasztást, és ennek most is így kell lennie.

Ted Cruz texasi szenátor újságíróknak azt mondta: „nem szabad elhalasztanunk a választásokat”.

Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, dél-karolinai politikus, szintén újságíróknak, úgy fogalmazott: „nem hiszem, hogy jó ötlet lenne a választások elhalasztása”.

Rodney Davis, a képviselőház adminisztrációs bizottságának republikánus politikusa a Twitteren röviden azt írta: „nincs halasztás”.

A demokrata párti politikusok közül eddig Tom Udall új-mexikói szenátor utasította el a halasztást, ami szerinte a demokrácia elleni támadás lenne.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok amerikai elnök amerikai elnökválasztás demokrata Donald Trump Egyesült Államok járvány koronavírus pandémia republikánus választás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés