Hirdetés
Szegeden 2020. július 30. 23:07

A földön és a levegőből is irtják a szúnyogokat a jövő héten Szegeden

Már érezhetően kevesebb a szúnyog a városban, de azért harcolni kell még velük bőven.

Hirdetés

Az országos központi irtás részeként légi és földi kémiai szúnyogirtás lesz Szegeden a jövő héten.

A légi kémiai irtás a tervek szerint auguszuts 3-án lesz, a napnyugtát megelőző másfél órában, az időjárástól függően. Ha rossz lesz az idő, akkor augusztus 4-én és 5-én próbálkoznak újra. A földi kémiai kezelést augusztus 6-án, a napnyugta utáni órákban végzik el, ha az idő engedi. Ha nem, akkor augusztus 7-én és 8-án újráznak.

Az irtószer ugyanaz mindkét esetben: Deltasect Plus 1,2 ULV, 0,6l/ha dózisban. Már ha mond ez bárkinek bármit. (Vegyészek előnyben!) 

Az irtással kapcsolatos tájékoztatás szerint

az irtásokhoz használt csekély mennyiségű irtószer kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, a melegvérű állatokra, az emberekre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Ennek ellenére azt tanácsolják a szegedieknek, hogy

  • a szabadban tárolt gyerekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt beszedni vagy letakarni. 
  • A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A földi kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szúnyogirtás hatékonyságának növelése érdekében ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

(Nyitóképünk egy szúnyogról készült közelről.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kémiai szúnyogirtás nyár szúnyog szúnyogirtás