Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezetője Joób Márton letartóztatásáról: A perui nagykövet ügyét milyen diszkréten kezelték
Szegeden 2020. július 30. 17:09

Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezetője Joób Márton letartóztatásáról: A perui nagykövet ügyét milyen diszkréten kezelték

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze a Hitköznapok című műsornak adott interjút a Hit Rádióban. Ebben volt téma Joób Márton letartóztatása.

Hirdetés

A nyolcvanhat perces adásból szerkesztve közöljük Németh Sándor szavait, amelyek Újszeged önkormányzati képviselőjével kapcsolatosak.

„Nemcsak megdöbbentett, megrázott a hír. Ismerem a Marcit, ezt soha nem fogom letagadni. Nekem mint emberről és keresztényről csak pozitív benyomásom volt. Nem ismerem az üzleti ügyeit, nem tudom, mi az alapja ennek a gyanúsításnak, bár hallottam egy-két információt. Beszéltem a Marci szüleivel. El kell, hogy mondjam, nagyon tisztelem és becsülöm a Joób-családot, István, Marci apja a Hit Gyülekezetének a lelkésze. Ő kérte most a nyugdíjazását. Bízik a fiának az ártatlanságában, de ez akkor terhet és megrázkódtatást jelent a családnak, hogy megváltoztatta az életüket. Tizenegy gyerek maradt ott. Segíteni kell a Dórinak (Joób Márton felesége – a szerk.) a gyerekek nevelésében, taníttatásában, ellátásában. Nagyon nagy teher van a szülőkön. Becsületes, tisztességes emberekről beszélek. Nagyon-nagyon sajnálom, hogy ez megtörténhetett. Nem tudom, hogy hibázott-e a Marci, vagy nem hibázott. De mindenesetre emberségesebb lett volna – meg vagyok győződve róla, hogy Marci alapvetően egy törvénytisztelő ember –, hogy behívják, és nem hat órakor rohanják le a családját tizenegy gyerekkel. Biztos, hogy bement volna Marci, ott is őrizetbe tudták volna venni. Szóval vannak az üggyel kapcsolatosan bennem kételyek, kérdések, feltételezések.

Kivégző jellege volt a dolognak, morális szempontból mondom, hogy a közéletből eltávolítsák. (…) A szülők az ügyvédtől kaptak némi információt: (...) egy elítélt tett terhelő vallomást a Marcira, valami ilyesmi lehet.

Messzemenőkig támogatom az igazságszolgáltatás működését, mert anélkül nincs társadalmi rend, és ez mindenkire vonatkozik, kellene, hogy vonatkozzon. De itt egy olyan személyről van szó, véleményem szerint, aki morálisan, erkölcsi szempontból, a tízparancsolat felől nézve a Marci egy példás apa, példás férj, és a közéletben is helyt állt.

(...)

Az ártatlanság vélelme megilleti a Marcit, ne legyen senki bíró. Egyelőre még csak nyomozati szakban van az eljárás, várjuk meg a végét, volt már arra példa, hogy valakit őrizetbe vettek és végül felmentették.

(...)

Kérdés, hogy ez egy politikai leszámolás is, egy olyan dolog, amire ezt fel lehet húzni.

(...)

Ma a közéletben súlyosabban ítélnek meg egy adócsalást, mint egy gyilkosságot. A pedofilokat sokkal irgalmasabban kezelték. A perui nagykövetet is milyen diszkréten kezelték. Itt meg néhány napja már ostromolnak minket és már Hit Gyülekezete-botrányává tennék ezt az ügyet. A Marci tartozott egy politikai közösséghez, tartozott egy szellemi, egy erkölcsi közösséghez, egy nagy családhoz, és tartozott egy sportközösséghez. Ezek közül a legfontosabb, amit némelyek ki akarnak emelni, az a vallási közösség. Nem is számítottam másra.

(...)

Marci egy érzékeny lelkű ember. Ha hibázott is, azt nem gondolom, hogy kifejezetten rosszindulatból történt nála. Lehet, nem gondolta át, hogy a nagy családjának a vezetése, a családról való gondoskodás, plusz a közéleti tevékenység, plusz két cégnek a vezetése – ez összeegyeztethetetlen egymással. A két cég vezetését olyas személyre kellett volna bíznia, hogy úgy csinálja, úgy rendezze a dolgokat, hogy ne származhasson olyan ügy, amely jogszabály szempontjából kifogásolható.

(...)

Marci biztos, hogy nem tudta a cégeinek az ügyeinek a vezetését ellátni.”

A Szeged Televízió utolérte Joób Istvánt, aki megerősítette azt, amit Németh Sándor mondott, kérte a nyugdíjazását, hogy minden erejével fia családját tudja segíteni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Joób Márton csalás Hit Gyülekezete Németh Sándor