Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Legyen a Bajszár-kertben este fél 8 után! Kedvelt szegedi vendéglátóhelyek, amelyekre már csak a szüleink és a nagyszüleink emlékeznek
Szegeden 2020. július 30. 08:54 Forrás: Szegedi Tükör

Legyen a Bajszár-kertben este fél 8 után! Kedvelt szegedi vendéglátóhelyek, amelyekre már csak a szüleink és a nagyszüleink emlékeznek

Ki emlékszik a Bajszárra? És arra, hogy a Roosevelt téren halsütöde is működött? A régi szegedi fotókat közlő Facebook-oldalakon összerakják emlékeiket a szegediek. A Szegedi Tükör megnézte, mi a helyzet a Bajszár-kerttel.

Hirdetés

Régen a Takaréktár utcában volt egy kis halászcsárda. Olyan igazi kockás abroszos. Gyerekkoromban sokszor elvittek a szüleim nyári estéken a csárda kerthelyiségébe. Ettünk egy kis sült halat, kaptam hozzá egy „kismálnát”, szólt a cigányzene... – írták a Bajszár vendéglő fotója mellé a Régi Szeged közösségi oldalán. Aztán újabb fotó tűnt fel nemrégiben a Bajszárról a Szegedi emlékkereső Faceboook-oldalon, amelyhez többen is hozzászóltak.

Nagyítóval sem találni ma hozzá hasonlót!

Ménesi Zsuzsanna azt írta, hogy nagyon kellemes hely volt a Bajszár, ahol jól főztek, és cigányzene mellett lehetett elfogyasztani a vacsorát. Sermann József szerint a Bajszár kerthelyiségének varázslatos hangulata volt a szőlőlugassal. Báthory-Szabó Éva is evett még itt a rokonaival, és dicsérte a kerthelyiséget, ahol Zsebők János szerint állt egy nagy fa is. Utóbbi azt is írta, hogy 1970-ben az akkor imádott kőbányai sör mellett a Bajszárban búcsúzott Szegedtől, amikor ideiglenesen három évre az NDK-ba ment dolgozni.

A Bajszár-kert a Takaréktár utcában. Nagyon népszerű halászcsárda volt a szegediek körében

Kézen fogva indulnak el a szentek a Bajszár lugasából

„A Stefánián, a Kass Szálló koncerttermében Bartók Béla huszonnegyedik hangversenye végeztével csöndesen lezárja a Bösendorfer fedelét. Nagy muraközi lovak vontatta nehéz, vasalt kerekű társzekerek viszik az olajképeket, a súlyos keleti szőnyegeket, csillárokat Pestre. Juhász Gyula kopott fekete öltönyében szorosan a fal mellé húzódva, lehajtott fejjel ballag a Vidra utcán a Szent István tér felé. A Bajszár vendéglő lugasából elindulnak hazafelé kézen fogva a szentek.”

(Szövegrészlet Pataki Ferenc 2007-ben a Tiszatájban megjelent Kass János 80 éves című írásából.)

Nagy Sándor szerint a Bajszár kertje a zöld lemezasztallal, a vasvázas, léces székekkel, az élő cigányzenével, a finom halászlével és az olcsó sörrel sok vendéget vonzott. Simon Ferkó szerint olyan hangulatos hely volt a Bajszár, amilyenek sajnos ma már nincsenek. „Igen, hangulata volt, nagyítóval sem találni ma hozzá hasonlót! Kár érte, de az idő eljárt felette... és felettem is” – írta Szabó Zoltán.

Régi, szolid árak. Saját kezelésébe vette a vendéglőjét Bajszár Mihály a régi helyén az 1948. július 24-én megjelent újsághirdetés szerint

23 forint a nagy adag halászlé

Kiss László Péter rengeteget járt az édesapjával a Bajszár-kertbe, ahol állítása szerint a főúr már előre tudta a rendelést. Egedi Gábor arra is emlékezett, hogy egy nagy adag halászlé 23 forintba került. Zsolt Gábor tudni vélte, hogy 1997-ig állt az épület, de akkor már régóta nem üzemelt az egykori Bajszár Mihály-féle vendéglő a Takaréktár utca 4. alatt.

Már állami kezelésben a Bajszár – áll az 1950. december 3-án megjelent hirdetésben

A legérdekesebb hozzászólás Bajszár Marináé volt, aki azt írta: „Jaj, de jó rátalálni erre! Bajszár Mihály a nagypapám volt, meghalt, mielőtt megszülettem, és a vendéglő is bezárt, mielőtt személyesen elmehettem volna, de mindig jókat hallottam róla.”

Rögtön az államosítás után Fátyol Jancsi és zenekara húzta a talpalávalót az 1950. december 7-én megjelent hirdetés szerint

Próbáltuk felvenni a kapcsolatot Bajszár Marinával, de egyelőre még nem sikerült.

Halsütöde az egykori Hal téren

Volt egy kép a Szegedi emlékkeresőn a Roosevelt téri halsütödéről is. A fotón az egyik hozzászóló, Bakodi Gyöngyi felismerte az édesanyját (fejkendőt viselt), aki elmondása szerint most 92 éves.

Volt egyszer egy halsütöde a Roosevelt téren. Háttérben a Belvárosi híd feljárója

Azt azért minden szegedinek tudnia kell, hogy a Roosevelt tér hajdanán nyüzsgő piacnak adott otthont. E téren zajlott évszázadokon át a szegedi vár előtt a halvásár. A Tisza közelsége miatt a halászok könnyen kipakolhatták friss portékájukat. 1950-ig volt halpiac a téren, melyet a nagyárvízig Hal térnek hívtak.

Itt pöfögött az alsótanyai madzagvasút: a keskeny vágányú kisvasút.

Ott, ahol a madzagvasút megáll

A Szegedi Kisvasút (1949 előtt Szegedi Gazdasági Vasút) egy 760 milliméteres nyomtávú kisvasúti hálózat volt Szeged környékén, amely a várost kötötte össze a környező tanyavilággal. 1926–27-ben épült, s két vonala volt Szeged–Pusztamérges és Szeged–Ásotthalom–Halastelki iskola között. A vonal kezdőpontja a Belvárosi híd lábánál, a mai Roosevelt téren volt. A vasútvonalak többségével ellentétben nem teher-, hanem személyszállításra építették, melynek révén települések jöttek létre a Szeged környéki tanyavilágban, amelyek később elszakadtak a várostól. Itt működött közforgalomban az ország legelső dízel-elektromos mozdonya, az ország második (a kisvasutakon az első) fénysorompója, és születésétől 1975-ös megszüntetéséig mindig a legmodernebb műszaki megoldásokat használta.

(Forrás: Wikipédia)

Szabó C. Szilárd

Nyitóképünkön az egykori Bajszár Mihály-féle vendéglő a Takaréktár utca 4. alatt

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: étterem helytörténet Szegedi Tükör Roosevelt tér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés