Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. július 29. 20:43 Forrás: Portfolio

Úgy keresett Orbán Viktor 3 milliárd eurót Magyarországnak, hogy bukott közben 2 milliárd 400 milliót

A Portfolio megfejtette, hogy mekkora összeget kaphat Magyarország a 2021-2027-es uniós ciklusban Brüsszeltől.

Hirdetés

Összesen 51 milliárd 500 millió eurót, szerdai árfolyamon számolva 17 ezer 883 milliárd forintot, a 2018-as GDP közel 35 százalékát kaphatja Magyarország az Európai Uniótól a következő pénzügyi ciklusban. A Portfolio cikke szerint, miközben Orbán Viktor és kormány telekommunikálta az országot azzal, hogy a miniszterelnök 3 milliárd euróval több forrást harcolt ki,

mélyen elhallgatták, hogy a többletforrást az ország szegénységére hivatkozva kapjuk, és arról sem beszélnek, hogy a koronavírus helyreállítási alapból 2 milliárd 400 millió euróval kevesebbet sikerült kiharcolni.

A teljes összeg így is szép – a románok után a második legmagasabb –, ezt nem vitatja senki, csak ugyebár nehéz lesz 2030-ra utolérni Ausztriát, hogy az unió legszegényebb régiói közül több is Magyarországon található, lássuk be.

A Portfolio szerint a mostani ciklusban 39 milliárd 300 millió euróról 51 és fél milliárd euróra nő az ország teljes uniós támogatása, ami 31,1 százalékos növekedés, a 2018-as árakon számolva. Ehhez jön még a magyar kormány társfinanszírozása, ami közel 10 milliárd eurós összeg.

Az Orbán által emlegetett, utolsó pillanatban kiharcolt plusz 3 milliárd mellé tehát oda kell tenni a mínusz 2,4 milliárdot is, ami a májusban javasolt 8 milliárd 520 milliós helyreállítási pénz 6 milliárd 90 millió euróra zsugorodásából származik. Ennyivel kevesebbet kapunk a helyreállítási alapból. Ezt kompenzálja az a 3 milliárd, amiről Orbán Viktor beszélt, és amit azért kap az ország, mert az unión belül szegénynek számít.

Ráadásul a 2,4 milliárdos mínuszt kicsit magának is köszönheti a magyar uniós tárgyalódelegáció, mivel az eredeti elképzelés szerint a helyreállítási alap összegei a a 2015 és 2019 közötti munkanélküliségi ráta, a gazdasági fejlettségi szint és a koronavírus okozta károk alapján számolták volna ki, de a magyarok tiltakoztak, mondván a válság előtti átlagos munkanélküliségi rátának ne legyen köze a források elosztásához.

Végül egy olyan elosztási képletet vezettek be, ami csak a helyreállítási források 70 százalékát osztja szét, a maradék 30-at később, 2022-ben adják oda a 2020-as gazdasági adatok, és a 2020-2021-es GDP-nek megfelelően. Így aztán buktunk 2 milliárd 400 millió forintot erre az évre.

A tiltakozással azt is elértük, hogy az újragondolt pénzosztási mechanizmus végtére is jobban kedvez a nagyobb országoknak, melyek jóval nagyobbat buktak a koronavírus-járvány miatt nálunk (igaz, volt is honnan), ilyen Németország és Franciaország, ahol kétszámjegyű GDP-csökkenés várható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió Orbán Viktor támogatás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés