Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. július 29. 14:56

Igor és Borisz nagy napja, akik négyéves korukig Zorro és Pedro néven éltek

Képriport
Tíz éve jelölték ki a tigrisek világnapját, amit minden év július 29-én tartanak meg világszerte. A szegedi tigristestvérpár boldog nyugdíjas éveit tölti a vadasparkban.

Hirdetés

A Szegedi Vadasparkban egy szibériaitigris-testvérpár él, Igor és Borisz. A már idősnek számító, kézben nevelt testvérpár 2005-ben született Csehországban, majd 2009-ben Zorro és Pedro néven kerültek a rigai állatkertből Szegedre. A tigrisek olyan jól érezték magukat idejövet, hogy nem akartak kijönni a szállítókocsiból, hogy elfoglalják a kifutójukat. Amikor az egyik gondozó oroszul szólt hozzájuk, a nagymacskák felkeltek és a helyükre mentek. Így kapták Szegeden az Igor és Borisz nevet.

76 évesek
Egy kutyaév hét emberi életévnek felel meg a zooplus.hu szerint. A portál a macskaéveket is átszámolta emberi életévekre. Ha ezt vesszük alapul a nagymacskáknál is, akkor a 15 éves szegedi tigristestvérpár, Igor és Borisz emberi korra átszámítva 76 évesek.

Igor két éve világhírre tett szert, amikor megműtötték Szegeden. Csípőízületi betegségét saját őssejtjeivel kezelték, ilyen nagyragadozónál ez volt az első hasonló beavatkozás. A sajátsejtes ízületkezelési eljárásnak köszönhetően Igor fájdalmai jelentősen csökkentek, szinte meg is szűntek. A vadaspark boldog nyugdíjas éveket biztosít Igornak és Borisznak – tájékoztatott az intézmény.

Száz éve még százezer, ma viszont már csak négyezer tigris kószál szabadon világszerte. Rezervátumokban, állatkertekben és vadasparkokban jelenleg megközelítőleg tízezer tigris él.
A tigriseknek kilenc alfaja volt ismert, amelyből három mára kihalt. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint négy (szibériai, indokínai, maláj, bengáli) veszélyeztetett, kettő (szumátrai, dél-kínai) pedig súlyosan veszélyeztetett.

A nyitóképre kattintva nézzék meg Szabó Luca kolléganőnk Igorról és Boriszról készített remek fotóit

Az egyre nagyobb figyelemnek, a természet- és állatvédő szervezeteknek, a vadrezervátumnak és a fajmentő tenyészprogramoknak köszönhetően azonban ma már, ha lassan is, de növekszik a számuk. Tíz éve egy szentpétervári csúcstalálkozón jelölték ki a tigrisek világnapját, amit azóta minden év július 29-én tartanak meg világszerte. A cél, hogy felhívják a figyelmet a nagymacskák helyzetére és a védelmük szükségességére.

C.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark szibériai tigris tigris tigrisek világnapja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés