Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szabadtéri Játékok: az elmúlt évek sikereiből négy estén pörög a mozi a Dóm téren
Művház 2020. július 29. 09:02

Szabadtéri Játékok: az elmúlt évek sikereiből négy estén pörög a mozi a Dóm téren

Az elmúlt évek sikeres előadásaiból válogat a Szegedi Szabadtéri Játékok. A Dóm téren négy estén keresztül vetítést rendeznek, ahol a felvett előadásokat bárki megnézheti óriási képernyőkön, és még regisztrálnia sem kell. Mutatjuk, miért érdemes elmenni a térre!

Hirdetés

Csütörtökön a Tévedések vígjátékát, pénteken az Aidát, szombaton a Rigolettót, vasárnap pedig a Toscát lehet megnézni este 8 órától.

Azt viszont jó tudni, hogy ezeken a vetítéseken esténként 400 férőhely lesz, érdemes lesz tehát  időben elindulni a Dóm térre annak, aki szabad széket akar találni a nézőtéren.

Tévedések vígjátékát (2015)

Shakespeare komédiája akkor siker volt, hogy egy évvel később vissz kellett hozni! (fotó: Rafai Gábor)

A szabadtéri játékok deszkáin 2015-ben – tizenhárom évi szünet után – mutattak be ismét Shakespeare darabot.

A Dóm téri Tévedések vígjátékát egyértelmű közönség- és szakmai siker fogadta, a produkció teltházakkal futott két este is és 4,8-as osztályzatot kapott a közönségkutatáson. Ezért közkívánatra, egy estére 2016-ban is visszahozták a pazar szereposztással, izgalmas látványvilággal színre vitt darabot.

Az angol drámaíró egyik népszerű művét, a Tévedések vígjátékát Kerényi Miklós Gábor állította színpadra. A komikus fordulatokban és színes figurákban bővelkedő darabban olyan kiváló színészek léptek színpadra, mint Molnár Piroska, Haumann Péter, Szinetár Dóra, Szabó Győző, Adorjáni Bálint és Klem Viktor. A zenei betétekkel is dúsított produkciót 2015-ben két estén láthatták a nézők.

Az előadás egyik érdekessége volt, hogy a vadaspark Szulejmán nevű tevéje is a világot jelentő deszkákra léphetett mindkét estén.

Aida (2019. július 26.)

Verdi közönségkedvenc műve, az Aida egy különleges jubileumon tért vissza a Dóm térre

Grandiózus látványvilággal érkezett tavaly júliusban a Dóm téri színpad deszkáira a rabszolgasorba taszított etióp királylány és az ifjú egyiptomi hadvezér szerelmének tragikus története.

Verdi közönségkedvenc műve, az Aida egy különleges jubileumon tért vissza a Dóm ikertornyai elé: az operák királynőjét ugyanis a 2019-es premier előtt először éppen 80 éve, 1939-ben mutatták be a Dóm téren Nádasdy Kálmán rendezésében, a zenekart akkor Ferencsik János dirigálta.

Tavaly két részben, olasz nyelven, magyar szövegfeliratozással állította színpadra Kesselyák Gergely. A darab dirigense pedig a nyolcvankét éves szegedi Pál Tamás Liszt-díjas karmester volt.

Az opera címszerepét Ádám Zsuzsanna énekelte. Radames, a hősszerelmes fiatal hadvezér alakját László Boldizsár, a Dóm téri közönségkedvenc tenor öltötte magára. Egyiptom királyának szerepét a nemzetközi hírű basszus, Kovács István énekelte.

A grandiózus látványvilágot a Dóm téri színpadot jól ismerő két alkotó, a díszlettervező Zeke Edit és a jelmezekért felelős Velich Rita keltette életre.

Rigoletto (2018)

2018-ban Verdi Rigolettójával nyitották a fesztivált

A fesztivál – hagyományosan – 2018-ban is egy népszerű operával, Verdi Rigolettójával nyitotta a Dóm téri előadássorozatot. A két estén bemutatott produkciót Harangozó Gyula állította színpadra.

A mantovai herceg éles eszű udvari bolondjának, Rigolettónak tragikus történetét olyan neves művészek tolmácsolták, mint László Boldizsár, Keszei Bori, Ádám Zsuzsanna és Ludovik Kendi, valamint Kalmár Magda és Kováts Kolos.

Az előadás egyik különlegessége volt, hogy nem a darab anyanyelvén, hanem magyarul énekelték. Sokkal erősebb hatást gyakorol ugyanis a művészekre, és persze így a közönségre is, ha a saját anyanyelvükön éneklik és hallgatják az operát.

Verdi népszerű operájához Tihanyi Ildi készítette a díszletet.

Az előadáshoz  Náray Tamás nem mindennapi jelmezeket álmodott: a megszokott színpadi öltözékeknél használt anyagoknál jóval igényesebb szövetekből, csipkékből alkotott különleges öltözékeket a darab szereplőire.

Tosca (2017)

Cavaradossi szerepét a szegedi László Boldizsár énekelte Puccini Tosca című operájában

Puccini népszerű operájával, Tosca történetével indította 86. évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok.
Az opera az ünnepelt énekesnő, Tosca, valamint Cavaradossi, a köztársaságpárti festő és Scarpia báró, Róma kegyetlen rendőrfőnöke politikai és szerelmi csatáját Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója állította színpadra. A Jászai Mari-díjas művésznek ez volt az első rendezése a Fogadalmi templom előtt.

A Dóm téri előadás címszereplője hazánk egyik legnépszerűbb, a nemzetközi operaéletben is megkerülhetetlen énekese, Rost Andrea volt. A világhírű szoprán mellett Scarpiát Kálmándy Mihály énekelte, Cavaradossi szerepében pedig a szegedi László Boldizsárt láthatták a nézők.

A további szerepekben is régi ismerősökkel találkozhatott a Dóm téri közönség: Angelottit Rácz István énekelte, a sekrestyés szerepében Altorjay Tamás lépett színpadra, de részese volt az előadásnak Böjte Sándor, Pataki Bence és Rácz Tibor színművész is.

A produkció különlegessége az volt, hogy a félköríves teret több mint tíz robotkamerával vették előadás közben, és élő kivetítéseken közelről is megmutatják a művészek arckifejezését.

A Szabadtéri Játékok korábbi előadásaiból készült filmek vetítése minden este 20 órakor kezdődik, így a nézők tömegközlekedéssel is haza tudnak majd jutni a Dóm térről.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér opera Shakespeare Szegedi Szabadtéri Játékok vetítés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés