Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. július 28. 14:43

Tábori körülmények a klinikán: MRI-vizsgálat az udvaron álló kamionban

Kívülálló számára nehezen érhető, miért mondta fel a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a képalkotó diagnosztikai eljárások elvégzésére 2004-ben kötött 25 éves szerződést a magántulajdonban álló Affidea nevű céggel. Jelenleg kamionban folynak az MRI-vizsgálatok, a külső körülmények erősen táboriak.

Hirdetés

Az eddigi sajtóbeszámolókból egyértelműsíthető, hogy az Affidea perre viszi a szerződésbontást, annál is inkább, mert korábban az SZTE-vel kötött megállapodás alapján 2029-ig végezhették volna a radiológiai és képalkotó berendezések, CT, MR, MRI vizsgálatokat Szegeden.

Azt majd a szerződésbontás ügyében indult per során kell tisztázni, mennyire megalapozott az egyetemnek állítása, ami szerint az Affidea szerződéses kötelezettsége ellenére az elmúlt években nem korszerűsítette megfelelő módon az eszközparkját. A magántulajdonú cég határozottan cáfolta az egyetemnek ezt az állítását.

Az SZTE azért is mondhatta fel a szóban forgó szerződést, mert az államtól kapott 4 milliárd 800 millió forintból vásárolt radiológiai és képalkotó eljárások elvégzéséhez szükséges berendezéseket. Az egyetem és az Affidea között sajtó nyilatkozatháború májusi „ütközetében” az SZTE közleményében azt fogalmazta meg: gyógyítási, tudományos, oktatási és anyagi szempontból is hatékonyabban képes működtetni a radiológiai és képalkotó diagnosztikai eljárásokat, ha saját tulajdonában lévő gépekkel teszi ezt, és nem egy alvállalkozóval.

Nem tudhatjuk, mennyire helytálló ez az érv, ám meggondolásra késztető körülmény, hogy a szóban forgó vizsgálatok elvégzésére 2029-ig kapott szerződésben rögzített módon kizárólagosságot a korábbi alvállalkozó cég, az Affidea.

Az átállás zavartalanságát árnyalja az a körülmény, hogy a felmondott alvállalkozói szerződést követően a SZTE klinikai központja erősen ideiglenes megoldással tudta elérni, hogy a radiológiai és a képalkotó diagnosztikai eljárásokra beutaltakat képesek legyenek fogadni.

Az Új Klinika udvarán, a helikopter leszálló tőszomszédságában áll az a kamion, ahol az MRI-vizsgálatok végzik. Az ellátás körülményei nem állnak messze a táboriaktól, különösen annak ismeretében, hogy korábban milyen színvonalat biztosított mindezekhez az Affidea.

Bár a klinika épülete és a kamion közé alkalmi tető ácsoltak, ami védelmet nyújt az eső és a tűző nap ellen, mégis feltűnő volt a padok hiánya. Mivel nem tudható, meddig marad fenn a jelenlegi állapot, kérdés: az őszi és a téli hidegben is itt kell majd várakozniuk a vizsgálatokra berendelteknek?

Ottjártunkkor jó tapasztalatokkal is gazdagodtunk. Egyáltalán nem volt sorban állás. Percre pontosan tartotta az egészségügyi személyzet a beutaltaknak megadott időpontokat, ami a vázolt körülmények ellenére jelentősen megkönnyítette a vizsgálatokra érkezők dolgát.

Kényelemről szó sincs

Egy olvasónk megosztotta velük az itt szerzett június elejei tapasztalatait. „Az ultrahangnál egy olyan szobában voltam, amely tele volt dobozokkal. Mint kiderült, abban gépek vannak, csak még nem csomagolták ki azokat. A doktor azt mondta, hogy azzal a géppel, amivel vizsgált, akkor találkozott először. A folyosón sokan várakoztak, nem lehetett tudni, ki mikor kerül sorra. Nekem úgy 30 percet kellett várni” – tudtuk meg.

Aztán így folytatta:

„Az MRI vizsgáltra este fél 10-re kaptam időpontot. A sötétben kellett megkeresni a klinika udvarán álló kamiont, aminek környékén semmi ülőalkalmatosság nem volt. Éppen esett az eső és a kamion oldalából kinyúló kis tető alá tudtunk csak beállni. Sokat nem kellett várni, hisz időpontra mentünk. A vizsgálat nagyjából 30 perces volt, addig a páromnak kint kellett várni, mert leülni sehová nem tudott, a vizsgálóban nincs hely. Mondjuk télen ez azért érdekes lesz.”

„A CT vizsgálat volt a leghosszabb, ott legalább másfél órát kellett várni, mivel az SBO-ról érkezőket mindig előre vették” – tudtuk meg egy ott megfordult beutalttól. „A készülék egy szépen felújított helyiségben található. Csak annyi a gond, hogy a CT vészleállító gombját közvetlenül az ajtónyitó mellé tették és pont előttem egy beteg kifelé menet a leállító gombot nyomta meg. A kezelő egy darabig azt sem tudta, hogyan lehet újra indítani a gépet, mint kiderült, ő is csak most tanulta a kezelését” – zárult a rögtönzött élménybeszámoló.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Affidea busz per radiológia Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vizsgálat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés