Hirdetés
Színes 2020. július 28. 09:51

A cigánycsuk a 2021-es év madara

Egy verébalakú légykapóféle, a cigány csaláncsúcs vagy más néven cigánycsuk, az egészen menő latin nevű Saxicola rubicola nyerte a Magyar Madártani Egyesület közönségszavazását.

Hirdetés

A cigánycsuk 3884 szavazattal lett a 2021-es év madara, megelőzve a kis őrgébicset (3382 szavazat) és a sordélyt (2605 szavazat), illetve minden más madarat is.

Ez a légykapóféle gyakori Magyarországon: sík és dombos vidékek fás, cserjés részein fészkel, kedveli mezőgazdasági területeket, a parlagon hagyott földeket egyaránt, és a gyümölcsösöket, de szívesen tölti az idejét csatornapartokon is – derül ki a Magyar Madártani Egyesület összefoglalójából.

A cigánycsuk kétszer költ évente, a talajon, sűrű növényzetben kialakíotott fészekben. Vonulómadár, télen a mediterrán térségbe és Észak-Afrikába húzodik vissza, de találtak már áttelelő példányokat is, ami szinte biztos, hogy egyre gyakrabban előfordul a Föld felmelegedése miatt.

Nálunk védettnek számít, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Hallott már énekelni cigánycsukot? Ha igen, ha nem, érdemes a korábbi cikkünkben meghallgatni a többi versenyzővel együtt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: év madara Magyar Madártani Egyesület cigánycsuk