Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Indul a roham a szegedi albérletekért, az idén akár még olcsóbban is vehetnek ki lakást a gólyák
Szegeden 2020. július 27. 16:03

Indul a roham a szegedi albérletekért, az idén akár még olcsóbban is vehetnek ki lakást a gólyák

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően Szegeden is megkezdődött az albérletvadászat. Egyelőre túlkínálat van a piacon, és hibába a növekvő kereslet, az árak az idén a földön maradhatnak. Szegeden jelenleg 615 albérletet kínálnak, százzal többet, mint egy hónappal korábban. A legdrágább 410 ezer forint, a legolcsóbb 20 ezer forint.

Hirdetés

Nyolcezer hallgatót vettek fel az idén első körben a Szegedi Tudományegyetemre, így összesen közel 25 ezer hallgató kezdi majd el az tanévet ősszel. Az intézmény felvételizőknek szóló honlapja szerint 13 kollégiumban összesen 3769 férőhelyre pályázhatnak a hallgatók.

Amennyiben a hallgatók fele szegedi, akkor is közel tízezer diáknak kell ősztől albérletet találnia Szegeden. Ám hiába az élénkülő kereslet, mert a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta negatív irányba az ingatlanárakat.

A sok bizonytalanság miatt mintegy 10-15 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak.

Szeged egyetemi városként ma már közel 4 ezer külföldi hallgatót vonz minden évben, akik idén a járványhelyzet miatt nem biztos, hogy ősszel visszatérhetnek a városba. Egyelőre a magyar diákok évkezdése is kérdéses, a sok bizonytalanság viszont akár tartósan is alacsonyan tarthatja az albérletárakat.

Az elmúlt napokban országszerte gyors ütemben emelkedett a bérelhető ingatlanokat kínáló hirdetések száma, a következő egy-két hétben pedig további bővüléssel lehet számolni. A kereslet is erősebb a tavalyinál. Az ingatlan.com adatai szerint ezen a héten már közel 40 százalékkal többen kerestek kiadó lakást, mint tavaly, amikor szinte ugyanekkor hirdették ki a ponthatárokat.

Az erősebb kereslet azzal is magyarázható, hogy most a tavalyinál a koronavírus-járvány negatív hatása, valamint a kínálatbővülés miatt alacsonyabbak a bérleti díjak. A megnövekedett kínálat annak is köszönhető, hogy a járvány miatt sok, rövidtávra kiadó lakás megüresedett és így bekerült az ingatlanpiacra.

Az egyetemi városok közül Debrecenben és Pécsen több mint 700 albérlet volt elérhető már az elmúlt héten is, Szegeden jelenleg 615 kiadó bérleményt kínálnak szemben a július eleji 512-vel.

Szegeden az elmúlt hónapokban átlagosan százezer forintért lehet lakást bérelni havonta, a lassú csökkenés miatt mára ez az összeg 90-95 ezer forint közé esett vissza.

A meghirdetett legolcsóbb és a legdrágább albérletek között akár hússzoros is lehet a különbség, persze a lakás nagysága és a szolgáltatások között is ég és Föld a különbség.

Most az ingatlan.com oldalon kínált legolcsóbb szegedi albérlet 20 ezer forint havonta. Ezért természeten csak egy Budapesti körúti 60 négyzetméteres, 2+1-es panellakás kisszobájában költözhet majd be a leendő bérlő, a lakás többi részén pedig osztozkodnia kell másokkal.

A jelenleg a legdrágábban hirdetett bérlemény Szegeden, egy 130 négyzetméteres Arany János utcai lakás, amit hetek óta 410 ezer forintért hirdetnek a portálon.

A négyszobás lakásról ráadásul túl sokat nem is árul el a bérbeadó, mindössze annyit ír, hogy havi 30 ezer a rezsi, a magas ár mellett viszont nem köt ki minimális bérleti időt. A tulajdonos fotókat sem töltött fel a weboldalra. 

Jellemzően 80 és 140 ezer között lehet önálló lakást bérelni ma Szegeden. A belvárosban kicsit drágábban, a panelvárosban valamivel olcsóbban. Ha valaki önállóan szeretne az egyetemi évei alatt lakni, akkor havi 150–160 ezer forintot mindenképpen rá kell szánnia egy jobb albérletre és a rezsire. Akik pedig a közös bérleménnyel is megelégednek, ők egy szobáért jellemzően 20 és 50 ezer forintot kell hogy fizessenek havonta.

Jellemző szegedi albérletárak (forint/hó + rezsi)
   Űrhajós utca 75 négyzetméter/2+2 fél szoba: 155 000
   Móra utca 45 négyzetméter/2 szoba: 85 000
   Petőfi Sándor sugárút 70 négyzetméter/3 szoba: 140 000
   Bécsi körút 45 négyzetméter/1+1 félszoba: 85 000
   Tisza Lajos körút 36 négyzetméter/1 szoba: 75 000
   Tábor utca 67 négyzetméter/3 szoba: 130 000
   Attila utca 65 négyzetméter/2 szoba: 160 000
   Vedres utca 60 négyzetméter/2+1 fél szoba: 100 000
   Csongrádi sugárút 42 négyzetméter/1 szoba: 69 000
                                                                                      (forrás: ingatlan.com)

Akár optimisták is lehetünk: ezért nem várható bérletidíj-emelkedés az idei szezonban

Ingatlanszakértők szerint a kirobbanó formát mutató kereslet valószínűleg nem növeli majd a bérleti díjak szintjét, hiszen a keresők egy jelentős része azokból az átköltözőkből áll, akik egy másik bérleményt cserélnek szebbre, jobbra vagy olcsóbbra.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint „a hátrahagyott albérletek miatt viszont a kínálatban megjelenő és üresen álló kiadó lakások száma nem csökken. A bérleti díjak megemelése a koronavírus miatt kialakult bizonytalan gazdasági helyzetben és az albérletárak csökkenése miatt a legtöbb bérbeadó számára szóba sem jöhet, ha szeretnék megtartani a bérlőjüket.”

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: albérlet ingatlanpiac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés