Hirdetés
Túl a városon 2020. július 27. 08:29

Biztos a járvány második hullámában a Semmelweis Egyetem rektora

Merkely Béla az ATV-ben nyilatkozta azt tegnap este, hogy 99 százalékos esély van a koronavírus-járvány második hullámára. Azt is elmondta, mikor beszélhetünk fertőzési hullámról.

Hirdetés

A Semmelweis Egyetem rektora a Heti Naplóban kijelentette: „még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint az első hullám időszakában”. Merkely Béla cáfolta azt a korábbi feltételezést, miszerint a vírus a melegben is ugyanúgy terjedne, mint az enyhébb időben. Szakmai megítélése szerint a kontinentális nyár igenis gyengíti a vírust, de a légkondicionált terekben továbbra is könnyebben fertőzőképes marad.

Szerinte a húsüzemekben megfigyelt koronavírus-fertőzések is megmutatják, hogy alacsony hőmérsékleten jobban érzi magát a vírus.

A rektor közölte, hogy fertőzési hullámról akkor lehet majd beszélni, ha egy fertőzött legalább egy másik beteget megfertőz.

A második hullám időpontját ugyanakkor nem lehet meghatározni, de a lehűlés, az iskolai és munkahelyi tér és a zárt terek felgyorsíthatják a vírus terjedését.

Merkely Béla az ATV-ben azt is mondta: „az idővel futunk versenyt, hiszen még nincs kész a vakcina, a nyájiummunitástól még nagyon messze vagyunk”.

Hozzátette:

„a maszkhasználat fontos azért, hogy ne fertőzzünk, és ne fertőződjünk meg”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus második hullám Merkely Béla