Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. július 26. 22:45

Rakparti családi parti 2.0: sok embert csaltak a Tisza-partra az óriásbábok

Képriport
Látott már kérészt sétálni a Kárász utcán? Vasárnap délután ez is megesett Szegeden. Óriásbábokkal csalogatták a közönséget a folyópartra, ahová a város négy kulturális intézménye települt ki a Szeged főutcája a Tisza programsorozat harmadik hétvégéjén.

Hirdetés

Bábszínészek muzsikaszójától volt hangos vasárnap délután a Klauzál tér. A menetet egy óriás kérészbáb vezette, alatta Kiss Ágnes, a bábszínház új igazgatója, aki kikiáltóként invitálta a közönséget a Tisza-partra. 

„Igen tisztelt szájtáti közönség! Tartsanak velünk, a Tisza-parton négy kulturális intézmény, a Somogyi-könyvtár, a Móra Ferenc Múzeum, a Szent-Györgyi Albert Agóra, és mi bábszínészek várjuk önöket! Jöjjenek, csak jöjjenek!”

Meg is indult a legalább száz embert számláló tömeg, elöl a kérész, utána a mindent felfaló halacska, végül pedig a szegediek.

Fotógalériánk a rendezvényről a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva nézhető meg (fotók: Iványi Aurél)

A menet itt-ott meg is állt, hogy az óriás tiszavirág egy kis biológiai árnyékot adjon szárnyaival a padon ücsörgőknek. A Dugonics téren, majd a rakparton vonult végig a menet, a végén már több százan kísérték a bábszínészeket, egészen a parton felállított sátrakig.

A Kul-túra elnevezést viselő kétnapos programra elsősorban a családokat várták. A szombati esőnap után most is jöttek szép számmal. Késő délutánig legalább ötszázan sétáltak a sátrak előtt, és a tömeg folyamatosan cserélődött.

A négy szegedi kulturális intézmény számtalan játékos programmal, vetélkedővel várta a családokat.

Igyekeztünk elhozni mindent, ami az Agórában is elérhető. Bemutatjuk az informatikai gyűjteményünket, természetesen rengeteg gyermekjátékot hoztunk, és itt van velünk szegedi papucs hagyományait ápoló alapítvány is

– mondta Orbán Hédi, az Agóra igazgatója.

A gyermekek igazi kedvence ez alkalommal a bábszínház sátra volt, ahol matrózruhába öltözött bábszínészekkel együtt menthették meg a várost az árvíztől, dobálhattak karikákat és lehettek egy rövid időre a szegedi Baywatch játékos vízimentői.

– Hát te mit rajzolsz? – kérdezte az egyik nagymama ötéves forma unokáját a bábosok kézművesfoglalkozásán.
– Tiszavirágot!
– Az meg mi?
– Nem tudom! – vágta rá a választ, majd gond nélkül rajzolta tovább a nemtudomot.

A Somogyi-könyvtár sátra előtt tornyot is építhettek kicsik és nagyok. És ugyan mi másból, mint könyvekből. A legkisebbek pedig a földön ülve színes puzzle segítségével ismerkedhettek a mesevilággal.

Detektíveket is várt a Móra-múzeum, ahol egy füzetben Szeged történetével kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolni. A kis nyomozóknak nem volt igazán nehéz dolga, hiszen a sátor oldalán hatalmas színes tablókon gyorsan meg is kereshették a helyes válaszokat, hogy azután a jól kitöltött kérdőíveket bélyegzőkre váltsák, amit végül a Pecsétbeváltóban apróbb ajándékokra cserélhettek. Volt itt színes kréta, könyv, puzzle, filckészlet, de több intézmény saját programjaira adott jutalmul belépőt. A Somogyi-könyvtár például 3D-s nyomtatóját mutatja majd be a szerencsés nyerteseknek, de személyre szabott robotika-foglalkozást és családi emlékkönyvtár-látogatást is nyerhettek a legszerencsésebbek. 

A Szeged Főutcája a Tisza elnevezésű programsorozat következő hétvégéjén, augusztus elsején és másodikán a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft., a Szegedi Hulladékgazdálkodási Kft., a Szeged Pólus Nkft. és a Szegedi Távfűtő Kft. szervez majd ugyancsak érdekes programokat.

rag

Videóink is vannak! A Szeged Televízió is ott volt az óriásbábok felvonulásán és aztán a rakparton. Nézze meg az alábbi videókat is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Agóra Huszár Mátyás rakpart Kövér Béla Bábszínház Móra Ferenc Múzeum nyár rakpart Somogyi-könyvtár Szent-Györgyi Albert Agóra Tisza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés