Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. július 26. 10:35 Forrás: Szegedi Tükör

Ceglédi Zoltán: Rólunk, nélkülünk

Amikor ezeket a sorokat írom, még nem tudni, lesz-e idén SZIN. A Szegedi Ifjúsági Napok sorsa attól függ, hogyan dönt a hónap végén... „Valaki”.

Hirdetés

Azt illetően talán senkiben nincs kétség, hogy ilyen fajsúlyos ügyekben maga a miniszterelnök hozza meg a valódi döntést. Van persze egy kirakat, kaspórendőrökkel és Müller „Háztartástan” Cecíliával, az üzenetet meg Gulyás Gergely adja át, de tudjuk, hogy nem ők a döntéshozók. Előbbiek esetében azt állítom, hogy az Operatív Törzs körülbelül annyira valóságos, mint a Barátok köztben volt a Berényi Kft. meg a Rózsa bisztró. A tévében valamennyire meggyőző, de még ott is kilóg a lóláb. Teljesen világos volt például, hogy javarészt ugyanaz írta a kérdéseket és a válaszokat is a törzsinfókon, amelyeket aztán a színészi vénával jól-rosszul rendelkező szereplők felolvastak.

Gulyás Gergelyt meg eleve arra használja a kormányzat, hogy a kétesélyes dolgokat vele mondatják ki, és ha másképp alakul, szívfájdalom nélkül csinálnak bohócot belőle, simán meghazudtolva.

Most tehát épp arra várunk, hogy Orbán Viktor a simán, tömeges fertőzés nélkül lezajlott húszezres kupadöntő tanulságai alapján vajon engedélyt ad-e az 500 főnél nagyobb kulturális rendezvényekre is, vagy épp ellenkezőleg, még komolyabb tiltást vág erre a szférára. Tudják, a koronavírus az olyan, hogy szurkolás közben nem támad, koncerten ülve viszont fenemód. Nem titok: az én laikus véleményem azon alapul, hogy a koronakór a focimeccsen egymás nyakában szurkoló, több tízezres tömeg után sem robbant be, ergo mehetne a SZIN is. De nem ez a lényeg.

Kovács M. Norbert képei a 2019-es SZIN egyik legnagyobb koncertjén, Álvaro Soler fellépésén készültek

A lényeg az, hogy nem lehet egy országot így vezetni. Végtelenül megalázó, ahogy időről időre különböző csoportokat kiskorúsít a kormányfő. Micsoda dolog folyamatosan várni a főúri kegyre? Mi az oka annak, hogy az országot egyébként finanszírozó Európai Unióval hadakozva Orbán folyamatosan előadja a büszke, béklyót nem tűrő szittyát, hovatovább kipcsakot, majd hazajön, és közli, hogy kuss, engedelmeskedj, és tessék kivárni, amíg ezt eldöntöm?! Kamukonzultációk sorát tuszkolták a postaládákba, mintha kérdeznének, de valójában nem kíváncsiak a válaszra. Ezért tették nehezebbé a sikeres népszavazást, és gáncsoltak el szinte mindenkit, aki kérdéssel próbálkozott.

Ülj otthon csöndben, és várd a kegyet. Ha úgy lesz, Bözsi néni, majd megint emelek.

  • Majd jön az állami bértámogatás, amit még május elején igényeltél, csak várakozzál. Csöndben.
  • Majd jön a bruttó ötszázezerből valamennyi valamikor valakiknek az egészségügyben, de ne lázadozzanak, maradjanak maguknak.
  • Majd eldöntöm hosszú malmozgatás után, hogy lesznek-e rendezvények.

Addig szervezőként ülj a megkötött szerződések fölött, azon töprengve, ezekkel mi lesz két hét múlva. Próbálj meg jegyeket árulni úgy, hogy talán mindet vissza kell váltani. Ígérj munkát pultosnak, biztonsági őrnek, hangosítónak úgy, hogy talán egy percet nem fognak végül dolgozni. Győzködj zenekarokat, hogy de, szerinted lesz, talán lesz.

Talán lesz is, talán már akkor is tudni fogjuk ezt, amikorra ez a cikk nyomtatásba kerül. De akkor sem lehet így élni. Senki nem lehet ura mások életének ilyen durván. Vissza kell térnünk a közösen meghozott döntésekhez, a tárgyalásokhoz, az átlátható folyamatokhoz. Az nem lehet, hogy egyetlen ember kénye-kedve, személyes hobbija (a foci fontos, a művészet nem) határozza meg, hogy milyen országban élünk. A legutolsó koncertszínpadig.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet Szegedi Ifjúsági Napok Szegedi Tükör SZIN SZIN 2020 vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés