Szegeden 2020. július 25. 21:39

Újabb jelét adta a klímaváltozás, özönvízszerű eső esett Szegeden

Képriport
Az utóbbi pár évben többször is előfordult, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső esett egy-egy területen. Ezek a villámárvizeknek nevezett jelenségek jelentős károkat okoznak, hisz a csatornarendszer nem ekkora vízmennyiségre van méretezve.

Egyre jellemzőbb időjárásunkra, hogy hirtelen, nagy mennyiségű csapadék hullik egy területen, gyakran akár a teljes havi átlagos csapadékmennyiség lezúdul nagyon rövid idő alatt. Ennyi vizet egyszerre lehetetlen elvezetni, egy jól karbantartott csatornarendszer sem képes rá, hisz nem erre van méretezve. Így a városban előfordul, hogy óriási tócsák alakulnak ki, szinte járhatatlanná téve az utakat. Péntek éjszaka és szombaton is jelentős mennyiségű eső esett a városban, Újszegeden tavakká változtatva az utcákat.

A városban tavaly egy uniós pályázatnak köszönhetően elindult egy olyan monitoring rendszer kiépítése, amely képes lesz előre jelezni az ilyen mennyiségű csapadékot.

A rendszer folyamatosan gyűjtött adatai és a mérések valós idejű megjelenítése jelentősen segíthetik az extrém csapadékesemények idején a városlakókat a védekezésben, vagy a helyi döntéshozókat és közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében.

Magyarországon az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 volt a legmelegebb év, a felmelegedés a globálisnál is nagyobb mértékű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből. A klímaváltozás hatására Magyarországon is számítanunk kell a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válására, ami jelentős hatással lehet mindennapi életünkre. Fel kell készülnünk többek között a nagyobb károkat is okozó viharokra, valamint a villámárvizekre.

A klímaváltozás miatt a térségünkben a csapadék egyre kevesebb, s egyben egyre intenzívebb csapadékeseményben koncentrálódik. Ez főleg Közép-Európa városi térségeiben okozhat jelentős károkkal járó villámárvizeket. Ezeket elhárítani nem lehet, csak felkészülni rájuk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eső klímaváltozás villámárvíz