Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. július 24. 17:01

Gáti Péter: El a kezekkel az SZTE-től!

Kétségbeesett állásfoglalást tett közzé a Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma, tiltakozásul az intézmény feldarabolása ellen.

Hirdetés

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a nyilatkozatot aláírta Rovó László rektor is, aki az őszi önkormányzati választásokon még szolgai alázattal állt be a Fideszes polgármesterjelölt mögé kampányolni. A rémület érthető, Szegeden mintegy 99 éve zajlik orvosképzés, az ország egyik, ha nem a legmagasabb presztízsű intézményéről van szó, ahol a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert oktatott és kutatott, ami felhelyezte ezt a várost a világtérképre. Nincs az a jóérzésű konzervatív, aki ezt lerombolná, ez igazi kommunista tempó! Az az elképzelés, hogy ezentúl az orvosi kar egy Fideszes csúcsintézmény vidéki fióktelepe legyen, nem csak a józan ésszel összeegyeztethetetlen, de az egyetem, az ott dolgozók, és az összes szegedi megalázását jelentené. Azt üzeni, nem számítunk, a kormány szemében mi senkik vagyunk, akikkel bármit meg lehet tenni.

Kár, hogy ebben a helyzetben a rektortól mindössze egy aláírásra futotta, de egyáltalán nem meglepő. Naiv módon sokan hittek benne, ha hithű Fideszes kerül az SZTE élére, az javítja az egyetem érdekérvényesítő képességét és védelmet nyújt a kormány egy évtizede folytatott pusztító politikájával szemben. Makacsan tartja magát ez a nézet, nagyban hozzájárul a Fidesz politikai sikereihez is – minden választáson előkerül az az elcsépelt hülyeség, hogy ahol ellenzéki képviselőt választanak, oda nem érkezik majd fejlesztési forrás, azt a kerületet majd megbünteti a kormány. Szeged erre a tévképzetre folyamatosan rácáfol, hiszen évről-évre kimagasló mértékű támogatásokat tud lehívni Botka László vezetése alatt. A Fideszes vezetőség a legnagyobb büntetés, amit egy intézmény vagy település kaphat! A kormánypárti képviselők rendszeresen bizonyítják ugyanis, nekik a Fidesz az első, az érdekképviselet csak az utolsó helyen áll. B Nagy László mindenféle akadékoskodás nélkül támogatja a kerületéhez tartozó tizenhárom önkormányzat folyamatos sanyargatását, jogköreik és bevételeik elvonását. Ovádi Péter, Veszprém Fideszes képviselője, nemrég szó nélkül szavazta meg a parlamentben, hogy a szülővárosában működő Pannon Egyetemet a kormány darabokra szedje a nemzeti agrárképzés kedvéért. Nem képviselők és nem vezetők ezek az emberek, hanem hűbéresei az Orbán rezsimnek. Bajban nem lehet hozzájuk fordulni, mert csak a központi üzenet közvetítésével vannak elfoglalva, egyetlen funkciójuk a rendszer kiszolgálása.

A Szegedi Tudományegyetem ellen készülő merénylettel párhuzamosan szorgalmas Fideszes kezek dolgoznak éppen az ország legnagyobb hírportáljának, az index.hu-nak a felszámolásán. A szegedi helyzet megmutatja miért baj, hogy lassan a teljes magyar sajtó betagozódik ebbe a hűbéri rendszerbe, miért okoz problémákat, ha a hazai nyilvánosságot jobboldali pénzemberek uralják le. A Szeged365.hu, amely még mindig „függetlenként” igyekszik eladni magát a mit sem sejtő szegedieknek, épp csak két dologról felejtett el tudósítani a héten:

  • arról, hogy a kormány szét akarja szedni az egyetemünket,
  • és hogy hangos botrány közepette omlik össze Magyarország legnagyobb sajtóorgánuma. (Hatalmas pacsi érte srácok, mocsok jól toljátok a hiteles tájékoztatást!)

Nyilván arról van szó, hogy bár ezeknek a történeteknek jelentős hírértéke van minden itt élő számára, politikailag kellemetlenek. Az egyetemünkkel kapcsolatos kormányzati terveket nem tudja és nem is akarja megakadályozni senki, aki a rendszer hűbérese, a rektortól a képviselőn át a jobboldali sajtóig mindenki ölbe tett kézzel nézi, ahogyan megfosztják Szegedet egy felbecsülhetetlen értékétől – mert fizikailag lehet, hogy itt marad az orvosképzés, de az önállósága és a nemzetközi híre súlyos veszteségeket szenved majd.

Talán most kilátástalannak tűnik a helyzet, de egyáltalán nem az. A kormány rendszeresen meghátrál, ha az állampolgárok ellenállásába, tiltakozásokba ütközik. A járvány alatt azt mondtuk, mi szegediek felelősek vagyunk egymásért. Nem az a kérdés, ki a jobb és baloldali, hanem hogy ki az aki építeni és ki az aki rombolni akar Szegeden. Végezzük el a munkát a rektor, a képviselő, a „független sajtó” helyett: Álljunk ellen és közösen védjük meg az egyetemünket!

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás rektor Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés