Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. július 23. 20:15

Diószegi Szabó Pál: a korszerűtlen korszerű költő

Képriport
Diószegi Szabó Pál nem egyszerűen szegedi költő, hanem olyan alkotó, akinek olvasói és tisztelői nagy számban élnek a városban. A Wagner-udvarban adott költői estje is sok ember előtt zajlott.

Hirdetés

Ezen az estén megint kiderült, hogy Bódis György remek házigazda, aki rövid és frappáns beszédével olyan magától értetődő természetességgel készíti elő és adja át a soron következő vendégnek a Wagner-udvart, amelyet tanítani kellene.

Ezen az esten az is kiderült – nem először –, hogy Bene Zoltán elsőrangú moderátor, aki okos, lényegre tapintó kérdéseivel egyedülálló módon képes irányítani még egy olyan beszélgetést is, amely sokoldalú Diószegi Szabó Pál esetében a bőség zavara miatt nem is olyan egyszerű feladat.

Az ötkötetes, Szegedhez ezer szállal kötődő költőt aligha kell bemutatni, mégis érdemes felidézni azokat az önvallomással felérő mondatait, amelyeket Bene Zoltán író-főszerkesztő kérdéseire adott. Önmagában életútja is azt támasztja alá, hogy sokoldalú és sokszólamú embert tisztelhetünk Diószegi Szabó Pálban.

További fotóink a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva láthatók (fotók: Szabó Luca) 

Jogásznak tanult, történész lett, ám már középiskolásként eljegyezte magát az irodalommal. Kitűnő tanárok kezei alatt formálódott és korán kialakult benne a hagyományok tisztelete. Ez lépten-nyomon visszaköszön költészetében, amely tiszteletre méltó műveltséganyagot sűrít magában.

Igazi tanult költő, poeta doctus Diószegi Szabó, aki egyszerre tartja mesterének Szapphót, Balassi Bálintot, a trubadúr líra képviselőit, Petőfit, Arany János. Verseiben tiszteleg is a nagy elődök irodalmi teljesítménye elől, ilyen értelemben akár korszerűtlen alkotónak is láthatnánk, ám erről szó sincs. A lírai évszázados hagyományait sikeresen ötvözi az irodalmi modernséggel. Ez pedig mindenképpen megérdemli a korszerű költő státuszát.

A Wagner-udvarban megrendezett költői estjén a felsorolt költőket megidéző versei hangoztak el. A pompásan gitározó költő több versét zenei kísérettel szólaltatta meg, emlékeztetve ezzel egyben arra is, hogy az ókori és a középkori versek többségében így csendültek fel annak idején.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom Wagner-udvar költészet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés