Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szétverés előtt a Szegedi Tudományegyetem? Állásfoglalást fogadott el az SZTE Dékáni Kollégiuma arról, amit mindenki természetesnek vesz: az egységről
Szegeden 2020. július 23. 11:43

Szétverés előtt a Szegedi Tudományegyetem? Állásfoglalást fogadott el az SZTE Dékáni Kollégiuma arról, amit mindenki természetesnek vesz: az egységről

Információink szerint nemzeti orvosegyetemet szeretne Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, és ebből a vágyból nem biztos, hogy jól jön ki a szegedi orvoskar, de a többi egészségügyi kar sem.

Hirdetés

Rovó szerint nem merült fel, hogy elvennék az SZTE-től az orvosképzést

A felsőoktatási ponthatárokkal kapcsolatos sajtótájékoztató után választ kaptunk a rektortól a kérdéseinkre, amelyet a Dékáni Kollégium állásfoglalásáról elküldtünk az SZTE-nek azzal a kérdéssel fordult Rovó Lászlóhoz, hogy a minisztériumi tárgyalásokkal kapcsolatos kijelentése értelmezhető-e úgy, hogy sikerült elhárítani azt a veszélyt, hogy kiszakítsák a szegedi egyetemi képzés rendszeréből az orvos- és az egészségtudományi képzéseket.

Erre az SZTE első embere úgy reagált, hogy maga is olvasta az erről szóló sajtóhíreket, de azokat túldimenzionáltnak nevezte. Az elmondottakhoz annyit tett hozzá: nem merült fel annak lehetősége, hogy az egyetem szervezeti rendje megváltozna. Ezzel cáfolta azt az értesülést, ami szerint az egységes orvosképzés érdekében felmerült volna egy olyan terv, hogy egyetlen egyetem kötelékében vonnák össze a hazai orvos- és egészségtudományi képzést, ami a jövőben kikerülne az SZTE képzési rendjéből.

 

Korábban írtuk:

Rendkívüli ülést tartott a Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma, amely elfogadta az alábbi állásfoglalást – szó szerint közöljük.

„Állásfoglalás a Szegedi Tudományegyetem egységének megőrzéséről

Kezdetben az »universitas« kifejezés a középkori egyetemek tanáraiból és diákjaiból álló közösség összességére utalt. Az »európai egyetem« – a katolikus egyház után – a nyugati világ leghosszabb folyamatos történettel rendelkező társadalmi intézménye. A 11. századtól kezdődően a nyugat-európai egyetemek függetlenséggel, autonómiával, belső önkormányzattal rendelkező intézmények voltak, és a kialakulóban lévő európai értékek (autonómia, sokféleség egysége stb.) meghatározó elemeivé váltak az egyház és a városi önkormányzatok mellett.

A Szegedi Tudományegyetem eszmei és intézményi gyökerei 1581. május 12-ig nyúlnak vissza, amikor Báthory István erdélyi fejedelem kiadta a kolozsvári egyetem alapítólevelét. 1872. november 10-én ünnepi üléssel kezdte meg működését a modern Kolozsvári Magyar Királyi Tudományegyetem. A trianoni szerződést követően, 1921. október 9-én Menyhárt Gáspár rektor ünnepélyes keretek között nyitotta meg a »Ferencz József Tudományegyetem« első szegedi tanévét, majd pár évvel később a mai gyermekklinika helyén az egyetem első alapkő letételével megindulnak az egyetemi építkezések. 1937-ben egyetemünk professzora, Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel-díjat kapott. 2000 óta az SZTE Magyarország vezető tudományegyetemévé vált, a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő eredményeket elérve.

A Szegedi Tudományegyetem kinyilvánítja, hogy oktatási, kutatási, társadalmi és nemzeti céljainak eléréséhez alapfeltételnek tekinti a jelenlegi multidiszciplináris egyetemi szervezet megőrzését. Küldetésnyilatkozatának megfelelően meg kívánja őrizni egységét mind a képzési szinteket, mind pedig a tudományági lefedettségeket tekintve. Elkötelezettek vagyunk és felelősséget vállalunk a régió fejlődéséért, azért, hogy a régióban élő honfitársaink helyben, egészségben és jólétben éljenek, valamint azért, hogy régiónk vonzóvá váljon a magasan képzett munkaerő számára. Ezen célok eléréséhez nélkülözhetetlen feltétel az egyetemi jelenlegi szervezeti egységének megőrzése.

Kelt: Szegeden, 2020. év július hó 20.

Dr. Rovó László s.k.
rektor
Szegedi Tudományegyetem

Dr. Fendler Judit s.k.
kancellár
Szegedi Tudományegyetem

Dr. Baráth Zoltán s.k.
dékán
SZTE Fogorvostudományi Kar

Dr. Bíró István s.k.
dékán
SZTE Mérnöki Kar

Dr. Döbör András s.k.
dékán
SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

Dr. Gyenge Zoltán s.k.
dékán
SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Héderné Dr. Berta Edina s.k.
dékán
SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Dr. Horváth Dezső s.k.
dékán
SZTE Természettudományi és Informatikai Kar

Dr. Kovács Péter s.k.
dékán
SZTE Gazdaságtudományi Kar

Dr. Lázár György s.k.
dékán
SZTE Általános Orvostudományi Kar

Dr. Mikó Edit s.k.
dékán
SZTE Mezőgazdasági Kar

Dr. Nátyi Róbert s.k.
dékán
SZTE Bartók Béla Művészeti Kar

Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta s.k.
dékán
SZTE Állam- és Jogtudományi Kar

Dr. Zupkó István s.k.
dékán
SZTE Gyógyszerésztudományi Kar

Dr. Lengyel Csaba s.k.
elnök
SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ”

Miért kellett egy ilyen állásfoglalást kiadni?
Miért kell hangsúlyozni a „jelenlegi multidiszciplináris egyetemi szervezet megőrzését”?

Kicsit érthetőbben ez azt jelenti, hogy a Dékáni Kollégium előre kijelenti, nem értenek egyet az egyetem esetleges jövőbeni szétszedésével, szétverésével.

Amire most lehet, hogy tényleg készülni kell.

Információink szerint erről is a koronavírus-járvány tehet, de nem azzal, hogy Rovó László rektor elkapta valahol, valahogyan a betegséget. Sokkal inkább arról van szó, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, akit sokan már Kásler Miklós utódjának is kikiáltottak, egy nemzeti orvosegyetemet szeretne létrehozni, és most jó esélye van arra, hogy az álma meg is valósul. Ha ez tényleg így lesz, az valóban azt jelenti, jelentheti, hogy a multidiszciplináris egyetemi szervezet egy kicsit kevésbé lesz multidiszciplináris: az egészségügyi karok nem biztos, hogy az egyetem berkein belül maradnak, maradhatnak.

Kerestük az egyetemet, reméljük, hamar válaszolnak.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fendler Judit járvány koronavírus Lengyel Csaba Merkely Béla pandémia rektor Rovó László Semmelweis Egyetem Szegedi Tudományegyetem SZTE világjárvány Dékáni Kollégium
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés