Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Nem sok esélye van, hogy augusztus 15. után lehetnek fesztiválok, tömegrendezvények, sőt, még szigorítás is jöhet
Túl a városon 2020. július 23. 08:00

Nem sok esélye van, hogy augusztus 15. után lehetnek fesztiválok, tömegrendezvények, sőt, még szigorítás is jöhet

A hvg.hu kormányzati forrásokra hivatkozva írt erről. Egyre bizonytalanabb a SZIN és a Deja Vu Fesztivál idei megtartása.

Hirdetés

Egy olyan előterjesztés kerülhet a kormány elé a jövő héten, ami augusztus 15-e után sem engedné meg az 500 főnél nagyobb zenés rendezvények, fesztiválok megtartását – így értesült kormányzati forrásokból a hvg.hu. Sőt, a lap úgy tudja, lényegében szigorítás várható: Kásler Miklós emberminiszter azt tervezi, hogy 200 főben maximalizálnák a kulturális események, rendezvények létszámát. Ez a nyár további részében kérdésessé tenné a szabadtéri színházak működését, és az ősszel kezdődő színházi évad is bizonytalanná válhatna miatta.

A lap azt írja, hogy a kormányzati forrásai közül többen is élesen bírálták az ötletet, mivel

szerintünk „katasztrofális következményekkel járó hiba lenne”, ha nem indulhatna újra a kulturális élet. Szerintük a teljes tiltás helyett szigorú, de világos szabályokat kellene hozni.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter még a múlt hét elején beszélt arról, hogy az újra fokozódó járványveszély miatt augusztus 15-e után is érvényben maradhat a tömegrendezvények tiltása. Már ez is neves reakciókat váltott ki, számtalan zenész szólalt fel azzal kapcsolatosan, hogy igazságtalannak érzik, hogy zenés rendezvényeket nem, de focimeccseket gond nélkül lehet tartani több ezer néző előtt. Ezzel kapcsoaltosan Gyulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a koncertek és a focimeccsek között az alapvető különbség az alkoholfogyasztás, hiszen az jellemző a koncertekre, és az alkohol hatására a védőtávolság kevésbé tartható meg.

Gulyás reakciója kis túlzással felrobbantotta az internetet, számtalan mém és egyéb gúnyos reakció jelent meg, lévén a miniszter válasza komplett ostobaság: egyrészt focimeccseken is lehet alkoholt fogyasztani, szoktak is az emberek, másrészt ilyen alapon elég lenne pusztán az alkoholfogyasztást nem engedélyezni. Ahogyan a Blikknek nyilatkozva az ügyben Karácson „Fluor” Tamás mondta:

„Azt érzem, hogy borzasztó béna magyarázat ezt az egészet az alkoholfogyasztásra fogni. Ennél azért jobb hazugságot érdemeltünk volna.”

A múlt heti Kormányinfón egyébként bejelentették, hogy az augusztus 20-ai rendezvények, így a tűzijátékok is, már biztosan elmaradnak, ebből kiindulva sokan arra számítanak, hogy a tömegrendezvényekkel kapcsolatosan sem fog enyhíteni a szabályokon a kormány.

Ha július 29-én úgy dönt a kormány, hogy nem tarthatók meg tömegrendezvények, fesztiválok augusztus 15-e után se, az Szegedet is rosszul érinti majd: jelenleg a SZIN és az egyszer már elhalasztott Deja Vu Fesztivál sorsa is bizonytalan. Ha pedig tovább szigorít a kormány, és bejön Kásler 200 fős terve, akkor még az a kevés előadás is veszélybe kerülhet, ami a Szegedi Szabadtéri idei évadából megmaradt.

Videónk is van! Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Deja Vu Fesztivál fesztivál járvány koronavírus pandémia SZIN világjárvány vírus Gulyás Gergely Palkovics László nyár Szegedi Szabadtéri Játékok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés