Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A Rippel-testvérek elvarázsolták Petőfitelepet – az akrobaták zárták a Te döntesz!-tábort
Szegeden 2020. július 22. 17:28

A Rippel-testvérek elvarázsolták Petőfitelepet – az akrobaták zárták a Te döntesz!-tábort

Táborzárás jobban aligha sikerülhetett, mint az megtörtént Petőfitelepen, ahol a Te döntesz!-tábor diákjai ajándékba kapták a világhírű artistapáros, a Rippel-testvérek műsorát.

Hirdetés

A közel háromnegyed órás varázslat valamivel délután két óra után vette kezdetét a helyi művelődési ház nagytermében, ahol türelmetlenül várták a táborlakók a Rippel-testvérek műsorát. Ferenc és Viktor nagyon kitettek magukért.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogyan került a világhírű akrobatapáros a szegedi táborba. A válasz roppant egyszerű – válaszolta a szeged.hu kérdésére Fekete Mariann, népművelő, a helyi művelődési ház munkatársa. Idén hatodik alkalommal szervezték meg Petőfitelepen a Te döntesz tábor!-t, és éltek azzal a pályázati lehetőséggel, amelyet a „Köszönjük, Magyarország!” programja biztosított.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél képeit a Rippel-fivérek műsoráról!

Az Ember Erőforrások Minisztériuma a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben azzal támogatta az előadóművészeket, hogy nekik vidéki fellépési lehetőségeket szervezett, amelynek költségeit központi forrásból egyenlítették ki. Mint Fekete Marianntól megtudtuk: erre a pályázati lehetőségre nyújtották be jelentkezésüket, és kérték, hogy a Rippel-testvéreket láthassák vendégül.

A kisebb fajta csoda megtörtént, mert valamikor májusban jött az értesítés, hogy pályázati kérésüknek megfelelően a magyar artistapáros érkezik július 22-én Szegedre, Petőfitelepre. A Rippel-testvérek kiválasztása nem véletlenszerű volt, mert a Te döntesz!-tábor egyik témája az erő- és a konfliktuskezelés volt, és ehhez remekül illet az akrobatapáros műsora.

Néhány perces szó szerint lélegzetelállító akrobatikai gyakorlatok után azonnal világossá vált, hogy a harmincegy éve a pályán lévő, tízezer előadással a hátuk mögött álló páros a szó legjobb értelmébe profi előadók, aki játszi könnyedséggel vonták be a gyerekeket a mutatványokba és a gyakorlatokba.

Ha volt is gyerek a teremben, aki eddig nem szeretett mozogni és sportolni, az a Rippel-testvéreknek köszönhetően percek alatt felülbírálhatta korábbi álláspontját és életmódját. Jobb élő reklámját el sem lehet képzelni a mozgás és a sportolás megszerettetésének, mint amit a színpadon a gyerekekkel együtt művelt a két világhírű akrobata. Igazi varázslat volt, amit a két művész bemutatott Petőfitelepen.

Az előadás után Rippel Ferencet arról kérdeztem, hogy választhattak-e mást szakmát maguknak, mint az akrobatikát. Közismert, hogy szüleik is ezt a szakmát gyakorolták. Szüleink megmutatták az akrobaták világának jó és rossz oldalát, de a döntést teljes egészében ránk bízták – kaptuk a választ. Elhangzott az is, hogy eleinte voltak kitérők a fiúk pályáján, mert Ferenc egy ideig birkózott, míg Viktor szakácsként is dolgozott.

Nehezen megválaszolható kérdés, hány éves korig maradhat a pályán egy akrobata – fogalmazott Rippel Ferenc, hozzátéve: remek példák állnak előttük. Tudni kell ezen a pályán is váltani, nagyon figyelni kell a sérülésekre, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a test jelzéseit. Amikor már sok a sérülés, akkor le kell állni – kaptuk a választ.

Trendet szerettek volna teremteni extrém gyakorlataikkal, és ki akartak lépni a cirkusz világából. Éppen azért, hogy minél szélesebb közönséghez juthassanak el – felelte Rippel Ferenc arra a kérdésünkre: mi motiválta őket olyan nyaktörő mutatványok elvégzésére, mint egy helikopterről lelógatott pallón való egyensúlyozás vagy egy közel nyolcvan kilométeres sebességgel száguldó kamion után kötött vasszerkezeten bemutatott akrobatagyakorlat.

Minden táborlakó a világhírű művészekkel szeretett volna fényképezkedni.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyári tábor Petőfi-telepi Művelődési Ház Petőfitelep Rippel fivérek Rippel Ferenc Rippel Viktor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés