Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. július 22. 12:17

Vízvezetéket szereltek, eközben találták meg Gábor Áron rézágyúját

Ez az egyetlen megmaradt löveg, ez érkezett meg a Móra Ferenc Múzeumba.

Hirdetés

Hamarosan Szegeden is látható a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya. A kultikus tárgy már megérkezett a Móra Ferenc Múzeumba, ahol az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó ereklyéket mutatnak be augusztus közepétől.

Gábor Áron irányítása alatt összesen hetven ágyút készítettek és szereltek fel Kézdivásárhelyen az erdélyi honvédseregnek. A legendás ágyúöntő 1849. július 2-án halt hősi halált a Kökös és Uzon falvak között vívott csatában: egy ellenséges ágyúgolyó találta el.

(fotók: Móra Ferenc Múzeum)

A Szegedre érkezett ágyút 1906-ban találták meg vízvezetékszerelés közben Kézdivásárhelyen a Rudolf kórház udvarán: egykor ott működött a löveggyár, ahol az ágyúkat is öntötték. A kultikus tárgy az egyetlen megmaradt Gábor Áron-féle ágyú, amely 1923-ban a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba került. A hetvenes években Bukarestbe szállították, majd végül 2010-ben kapta vissza az intézmény.

A Móra-múzeum kiállításán további legendás ereklyéket is láthatunk majd a sepsiszentgyörgyi múzeum gyűjteményéből: például Deák Ferenchez, Bem Józsefhez, Damjanich Jánoshoz kötődő tárgyakat is bemutatnak. A tárlatot a múzeum újranyitásától kezdve, augusztus közepétől láthatja majd a nagyközönség.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1848–49-es forradalom és szabadságharc ágyú Gábor Áron kiállítás Móra Ferenc Múzeum történelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés