Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A fickók a nőkkel végül megcsinálták: megszületett a megállapodás az EU hétéves keretköltségvetéséről és a helyreállítási csomagról
Túl a városon 2020. július 21. 07:12 Forrás: MTI

A fickók a nőkkel végül megcsinálták: megszületett a megállapodás az EU hétéves keretköltségvetéséről és a helyreállítási csomagról


Hirdetés

Az eurológus összefoglalója szerint

„1824 milliárd eurós uniós költségvetésben állapodtak meg az uniós állam- és kormányfők a csúcstalálkozó ötödik napján. Az alku értelmében a 2021–27-es időszakra vonatkozó hétéves költségvetés 1074 milliárd euró lesz, és ehhez társul egy 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap is. Ebből 390 milliárd euró jut majd vissza nem térítendő támogatások formájában a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra, és a tagállamok összesen további 360 milliárd euró hitelt vehetnek fel ugyanerre a célra.”

Nagyon fontos, hogy annak ellenére, hogy a mi fickónk, Orbán Viktor ki akarta vetetni a szövegből, a jogállamisági feltételrendszer benne maradt a költségvetés szövegében.

„Igaz, ahogy ezt várni lehetett, az eredeti tervezetnél jóval enyhébben fogalmaznak a dokumentumban, de a kifejezés szerepel benne” – jegyzi meg az eurológus.

– Sikerült, Európa egységes, Európa erős. Ez az egyezség sorsfordító az unió történelmében és elindít minket a jövőbe vezető úton is – kezdte reggeli sajtótájékoztatóját a tanács elnöke, Charles Michel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az Unió bebizonyította, hogy képes időben, hatékonyan cselekedni, a végső megállapodás megérte a több mint 90 órányi nehéz tárgyalást. Hozzátette: „sajnálatos” hogy néhány terület, mint például az egészségügy, nem kap annyi támogatást, mint eredetileg tervezték. Kiemelte továbbá, hogy Európa a zöld célkitűzések és a digitalizáció fényében épül újjá.

– A tagállamok végre nem kormányközi megoldást választottak, hanem az Európai Bizottságot ruházták fel a helyreállítás végrehajtásával – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

 

Korábban írtuk

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel EU Európai Unió költségvetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés