Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. július 19. 14:21 Forrás: Népszava

A kutatók is elveszítik közalkalmazotti státuszukat

Szeptemberben dönthet a parlament arról a törvényjavaslatról, amellyel megszüntetnék a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát, foglalkoztatásukat pedig egyszerű munkaviszonnyá alakítanák át – értesült a Népszava.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a lap érdeklődésére gyakorlatilag megerősítette, hogy a múzeumi és kulturális területen, illetve a szakképzésben dolgozókhoz hasonlóan az akadémiai dolgozók is elveszítik közalkalmazotti besorolásukat. A minisztérium közölte, van szándék „a teljesítmény alapú, differenciált bérezést támogató foglalkoztatási jogviszony kialakítására”. A cél - miként az a szaktárca válaszából kiderült - a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, „korszerű és rugalmas bérezéssel”.

Azt még nem tudni, mikortól lépne életbe a jogállásváltozás: „folyosói pletykák” szerint két időpont merült fel, az egyik november elseje, ekkortól szüntetik meg a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát is, illetve 2021. január elseje. Miután a dolgozóknak, ha elfogadják az új feltételeket, átlagosan 30 százalékos béremelést ígértek, az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján a novemberi időpont tűnik valószínűbbnek.

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagja, Mende Balázs a lapnak azt mondta, a részletekről eddig velük sem egyeztettek. Annyi biztosnak látszik, hogy a béremelés mértéke egy teljesítményértékelésen fog múlni, ám azt nem tudni, pontosan milyen szempontok szerint értékelik majd a kutatókat. A szakszervezeti képviselő attól tart, a közalkalmazotti státusz megszüntetése és az ismeretlen értékelési rendszer alapot adhat a „gyengének és kormánykritikusnak” tekintett kutatók egyszerűbb eltávolítására. Ha valaki nem fogadja el a jogállásváltozással járó új feltételeket, azt automatikusan felmondásként értékelik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Innovációs és Technológiai Minisztérium közalkalmazotti státusz kutatók
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés